Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Lübnan, dünya çapında kişi başına en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan bir ülke.

Yetkililer, ülkede iki milyondan fazla mültecinin bulunduğunu tahmin ederken, BM’ye göre kayıtlı olanların sayısı 800 bini aştı.

Lübnan ordusu tarafından bugün yapılan açıklamada, insan kaçakçılığı ve kara sınırlarından yasa dışı sızmayla mücadele çerçevesinde, bu hafta çeşitli tarihlerde yaklaşık bin 200 Suriyelinin Lübnan-Suriye sınırına sızma girişiminin engellendiği ifade edildi.

Emel Mathlouthi, şehit olan Gazze'li yazar Refaat Alareer'in şiirini seslendirdi Emel Mathlouthi, şehit olan Gazze'li yazar Refaat Alareer'in şiirini seslendirdi

Başbakan Necib Mikati kabine oturumunun başında yaptığı konuşmada, yasadışı yollardan sınırı geçen yeni bir mülteci dalgası hakkındaki endişelerini dile getirdi.

Mikati, “Ordu ve polis bunu önlemek için çalışıyor” diye ekledi.

Lübnan ordusu, 23 Ağustos’ta yaklaşık 700 Suriyelinin sızma girişimini engelledi.

Ayrıca zaman zaman deniz üzerinden Avrupa’ya kaçma girişimlerinin de engellendiğini duyuruyor.

Çatışmaların sonucunda Suriye’de boğucu bir ekonomik kriz yaşanıyor.

Vatandaşların satın alma gücünün gün geçtikçe azaldığı ülkede, temel malzeme fiyatlarının yüksek olması nedeniyle en temel ihtiyaçların bile karşılanması çok zor hale geliyor.

Krizin ışığında pek çok Suriyeli yasadışı yollarından Lübnan’a geçerek, Avrupa’ya sıçrama tahtası haline gelen ülkede yasadışı göçmen teknelerine binmeyi umuyor.

Birçoğu da, Beyrut havaalanından Avrupa’ya geçecekleri ülkelere gidiyor.

Lübnan da, 2019’dan bu yana, Dünya Bankası’nın ‘1850’den bu yana dünyada yaşanan en kötü krizlerden biri’ olarak nitelendirdiği ekonomik çöküşe tanık oldu.

Yetkililer, söz konusu krizi, çoğu aşırı yoksulluk içinde yaşayan Suriyeli mültecilerin varlığına bağlıyor.

AFP’ye konuşan bir güvenlik kaynağı, Suriye-Lübnan sınırının kontrol edilmediğini, herkesin bu sınırı geçebileceğini ve ordu mensuplarının buraya tam olarak konuşlandırılmasının mümkün olmadığını açıkladı.

Lübnan ve Suriye, büyük bir kısmı çizilmemiş olan 330 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor.

Çatışmanın ilk yıllarında yüz binlerce Suriyeli mülteciyi ağırlayan Lübnan, 2015 yılında bu mültecilerin ülkeye girişini yasakladı.

O tarihten bu yana pek çok Suriyeli sınırı geçmek için insan kaçakçılarını kullandı.

Bazı ülkeler, Suriye ordusunun ülkenin büyük bir bölümünde kontrolü yeniden ele geçirmesinden bu yana çatışma yoğunluğunun azaldığı gerekçesiyle mültecilerin sınır dışı edilmesi yönünde baskı yapıyor.

Ancak insan hakları ve uluslararası kuruluşlara göre bu, çökmekte olan altyapı, zorlu ekonomik koşullar ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle geri dönüşlerinin güvenli hale geldiği anlamına gelmiyor.

Birkaç ay önce Lübnan ordusu, ikamet izni veya kimlik belgesi olmayan Suriyelileri yakalamak için büyük operasyon başlattı ve bunun sonucunda yüzlerce kişiyi gözaltına aldı.

Şark'ul Avsat