Uzun süredir ekonomik krizin pençesindeki Lübnan, son iki aydır kolera salgınıyla mücadele ediyor. Salgın, yerel ve uluslararası önlemlerin gölgesinde kuzey vilayetler başta olmak üzere yayılım gösteriyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı 27 Kasım'da yaptığı açıklamada ülkenin kuzeyinde yer alan Trablus'taki bir huzurevinde kalanlardan bazılarına koleranın bulaştığını duyurdu. Yaşlılar İçin Sosyal Hizmetler Derneğine bağlı huzurevinde onlarca kolera vakasının tespit edildiği kaydedildi.

Hastalık belirtileri gösterenlerin izole edildiği aktarılan açıklamada, 14 kişinin de tedbiren hastaneye sevk edildiği bildirildi.

Merkezde kalan ve hastalığa ilişkin herhangi bir belirti göstermeyen 250'den fazla misafirin de aşılanmaya başlandığı bilgisi verildi.

İshal ve mide bulantısı şikayeti

Yaklaşık 3 aydır merkezde kalan Zeynep Eyüp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlerdir şiddetli ishal ve mide bulantısı şikayetinin olduğunu, daha sonra da kolera teşhisi konduğunu söyledi.

Karin Abdullatif ise kolera teşhisinden sonra hastaneye sevk edildiklerini, kendilerini biraz yorgun ama daha iyi hissettiklerini söyledi.

Huzurevi sakinlerinin durumu kontrol altında

Trablus Devlet Hastanesi Müdürü Nasır Adra ise huzurevinde ishal vakalarından haberdar olur olmaz ivedilikle duruma müdahale ettiklerini, gerekli tahlillerin yapılmasının ardından kolera teşhisi konduğunu dile getirdi.

Sağlık Bakanlığının en kısa sürede konuya ilişkin sonuçları açıklayacağını belirten Adra, "Durum kontrol altında ve stabil. Hastalığın sudan mı yoksa gıdadan mı kaynaklı olduğunu öğrenmek için incelemeler devam ediyor. Kolera bir oyun değil, eğer hazırlıklı olmasaydık ve hızlıca müdahalede bulunulmasaydı durum daha da kötü olabilirdi." dedi.

Sağlık Bakanlığından tedbir çağrısı

Koleranın daha fazla yayılmasının önlenmesi kapsamında Sağlık Bakanlığı, tedbirli olunması, koruyucu tedbirlerin ihmal edilmemesi, temiz su ve sterilize edilmiş sebzelerin kullanılması ve ivedilikle aşı olunması çağrısında bulunuyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, ekim ayının ilk haftasında ülkede 1993'ten bu yana ilk defa kolera vakasına rastlandığını duyurdu. Ülkede alınan tedbirler kapsamında 12 Kasım'da Akkar, Beka, Bealbek-Hermel gibi kuzey bölgelerde ulusal aşı kampanyası başlatıldı.

Sağlık Bakanlığının 27 Kasım'da yaptığı açıklamaya göre, ülkede söz konusu tarihe kadar, kolera salgınına yakalanan yaklaşık 600 kişi bulunuyor ve 20 kişi hayatını kaybetti.

"Vibrio" bakterisinin neden olduğu, gıda ve su yoluyla bulaşan bir hastalık olan kolera, şiddetli ishale ve vücutta su kaybına yol açıyor. Hastalık, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabiliyor.

Temiz su yetersizliğinin yanında tıbbi müdahalenin etkin yapılamaması, hastalık ve ölüm riskini artırıyor.

AA-20221129-29585257-29585253-LUBNANDAKI_KOLERA_SALGINI_HUZUREVINE_DE_SICRADI