İsrail'in 11 yıl önce "Rotamız Filistin, Yükümüz Özgürlük" sloganıyla yola çıkan yardım filosuna düzenlediği saldırıda, farklı ülke ve inançlardan yaklaşık 600 yolcu, uluslararası sularda alıkonularak kötü muameleye maruz kaldı.


Mavi Marmara neden yola çıktı?

İsrail, Şubat 2006’da yapılan Filistin seçimlerinin ardından, Gazze’ye siyasi ve ekonomik yaptırım uygulamaya başlamıştı. 2007’den itibaren bu yaptırımları daha da artırmış; Gazze'yi havadan, karadan ve denizden ablukaya almıştı. İnsan ve ticari mal giriş çıkışı sınırlandırılmıştı. İsrail’in Aralık 2008 - Ocak 2009 döneminde 22 gün boyunca sürdürdüğü Dökme Kurşun Operasyonu’yla Gazze’de tüm yaşam kaynakları kurutulmuş; tarım arazileri, okullar, iş yerleri ve evler yerle bir edilmişti.

2010 Mayıs ayında 6 uluslararası sivil toplum kuruluşu, toplanan bağışlarla temin edilen 6 bin tonluk insani yardımı Gazze’ye ulaştırmak için bir yardım filosu oluşturdu. Filo, insani yardımla birlikte 750 aktivisti de taşıyordu. Almanya, Kuveyt, İsrail, İrlanda, İsveç, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Fas, Yemen, Mısır ve Cezayir gibi 36 ülkeden gelen aktivistler arasında 15’den fazla milletvekili, 60’ın üzerinde uluslararası basın mensubu, sanatçılar ve Nobel Barış Ödüllü aktivistler de yer alıyordu.

Dökme Kurşun Operasyonu’nun ardından İsrailli yetkililer Gazze’ye insani yardım malzemesinin geçişine izin verdiklerini beyan etmişlerdi. Buna istinaden, İHH İnsani Yardım Vakfı olarak, 2009 yılının Ocak ayında Gazze’ye kara ve deniz yoluyla yardım götürmek için İsrailli makamlara başvuruda bulunduk. Ancak sene içerisinde birkaç kez tekrarlanan başvurularımıza İsrail makamları tarafından yanıt verilmedi. Gazze’de yaşanan insani durumun kötüleşmesi üzerine uzun yıllardır Filistin’e yönelik çalışmalar yürüten vakfımız, Gazze halkına yardım ulaştırılması için "Filistin’e Yol Açık" adlı bir organizasyon gerçekleştirdi. Yüzlerce aracın katılımıyla kara yoluyla gerçekleştirilen organizasyonun ardından hedef, Gazze’ye deniz yoluyla 9 gemilik insani yardım filosu ulaştırmaktı.

Gazze’ye ulaşacak olan bu filonun taşıdığı yardım malzemeleri ile Gazze halkının temel ihtiyaçları karşılanacak, hastalar tedavi edilecek, İsrail saldırıları ile yıkılan okul, hastane ve sağlık merkezleri yeniden inşa edilecekti. Evsizler için barınaklar, Gazze halkı için rehabilitasyon merkezleri ve çocuklar için oyun parkları kurulacaktı.

Gazze’ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan ve sadece yardım gönüllüleri ile insani yardım malzemesi taşıyan Gazze Özgürlük Filosu, 31 Mayıs 2010 günü, uluslararası sulardayken İsrail askerlerinin hukuk dışı saldırı ve müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. Bu saldırı esnasında ve devam eden süreçte 10 insani yardım gönüllüsü hayatını kaybetti, 56’sı ağır yaralandı. Filo katılımcıları hiçbir yasal dayanak olmaksızın hapsedildi, yaralılara kelepçe takıldı, bazı yaralılar günlerce hücrelerde alıkonuldu ve kendilerine işkence ve kötü muamelede bulunuldu. Filo katılımcılarının tamamı kötü muameleye maruz bırakıldı, hapsedildi, şahsi eşyalarına el konuldu ve gemilere çeşitli maddi zararlar verilerek birçok haksız uygulama yapıldı.

Filoda Yer Alan Gemiler

• Mavi Marmara (Ülke: Komor, Kişi sayısı: 577, Yolcu gemisi)
• Defne (Ülke: Türkiye, Kişi sayısı: 20, Yük gemisi)
• Gazze I (Ülke: Türkiye, Kişi sayısı: 18, Yük gemisi)
• Eleftheri Mesogios (Ülke: Yunanistan, Kişi sayısı: 30, Yük gemisi)
• Sfendoni (Ülke: Togo, Kişi sayısı: 43, Yolcu gemisi)
• Challenger 1 (Ülke: ABD, Kişi sayısı: 20, Yolcu gemisi)
• Challenger 2 (Ülke: ABD, Kişi sayısı: 20, Yolcu gemisi, Arıza nedeniyle yolcuları Mavi Marmara’ya aktarıldı.)
• Rachel Corrie (Ülke: Kamboçya, Kişi sayısı: 20, Yük gemisi, Arıza sebebiyle bir gün gecikmeli olarak yola çıktı.)

Filoyu Organize Eden Sivil Toplum Kuruluşları

• Free Gaza Movement
• European Campaign to End the Siege on Gaza
• İHH İnsani Yardım Vakfı
• Ship to Gaza Greece
• Ship to Gaza Sweden
• The International Committee to End the Siege on Gaza

Filonun Yük Bilgileri

Temel İhtiyaçlar:

Yiyecek, tekstil ürünleri (giyecek, havlu, yatak takımı, ayakkabı, kumaş, halı, mutfak eşyası, yorgan, battaniye, mobilya ve yataklar)

Tıbbi Gereçler:

Tıbbi araçlar (ultrason tarayıcı aletleri, X-Ray aletleri, elektrikli hasta yatakları, dişçilik üniteleri, dişçilik aletleri, Doppler ekokardiyografi aletleri, tekerlekli sandalyeler, elektrikli tekerlekli sandalyeler, elektrikli engelli hareket araçları, sedyeler, yürüteçler, otoklav, mamografi aleti, mikroskoplar, kan sirküle makineleri, hemodiyaliz makineleri, radyoloji aletleri, koltuk değnekleri, ENT üniteleri, tomografi makineleri, ameliyat masaları, jinekolojik muayene koltuğu ve çeşitli tıbbi gereçler, ilaçlar)

İnşaat Malzemeleri:

Demir (750 ton), prefabrik evler (100 ünite), inşaat gereçleri (tuğla, kereste, sunta, inşaat iskelesi, boru tesisatı gereçleri, elektrikli aletler, plastik pencere çerçeveleri, cam, çelik tel, ölçü aletleri, el arabaları, çivi, monte aletleri, banyo armatürleri, boya, güç dağılım üniteleri, merdiven, izolasyon materyalleri, 3.500 ton çimento, 50 ton seramik tuğla yapıştırıcısı, 16 ünite çocuk oyun alanı, 2 konteyner tahta)

Teknik Malzemeler:

2 elektrik güç jeneratörü, donanım gereçleri (elektrikli el aletleri, makineler, fırınlar), güç üniteleri (5 ünite 85 KWS - 2 ünite 145 KWS - 6 adet 150 KWS - 3 adet 165 KWS - 1 adet 100 KWS ve 1 ünite 35 KWS), güç üniteleri (80 ünite 1-2-5 KWS), ETC, 2 adet tuz arıtma ünitesi, 20 ton kâğıt