Bengalce Küresel Cemaat anlamına gelen Bishwa İçtiması (Bishwa Ijtema), Bangladeş'in Dakka kentinin eteklerinde, Turag Nehri'nin kıyısındaki Tongi'de yılda bir kez gerçekleştirilen Müslüman toplantısıdır. 

Bishwa İçtiması dünyanın en büyük barışçıl organizasyonlarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. Üç gün süren bir dua toplantısı olan İçtima'da, alimler, veliler yani Allah yoluna adanmış şahsiyetler dualar edip, Kur'an tilaveti icra edip tefsir yapıyorlar. Tefsirler üç dilde yapılıyor. 

Milyonlarca inananın Allah'a ellerini açarak dua ettiği bu büyük buluşma Son Dua ile doruğa ulaşır. İçtima, Müslümanların birlik, beraberlik, karşılıklı sevgi ve saygının bir göstergesi ve İslami değerlere olan bağlılıkların yinelenmesi için bir fırsat olarak kabul edilmektkedir. 

İçtima, herhangi bir politik yana sahip olmamakla birlikte her şekilde insanın kucaklandığı bir yer olarak tanımlanmaktadır. Yaklaşık 150 ülkeden inananların katıldığı İçtima'ya katılanların büyük çoğunluğunu dünyanın en çok Müslüman nüfusuna sahip üçüncü ülkesi olan Bangladeş'ten geliyor. 

Konuşmacılar arasında çeşitli ülkelerden gelen İslam alimleri yer almaktadır. Bishwa İçtiması, 15-20 milyon arası hacının katıldığı Erba'in Haccından sonra 5 milyon katılımcıyla en büyük Müslüman toplantısı olarak kabul edilmektedir. Bishwa İçtiması, katılımcıların gönüllü olarak iştirak ettiği modern bir etkinliktir.

İçtima, bir Sünni hareketi olan Tebliğ Cemaati'nin Bangladeş kolu tarafından her yıl Ocak ayında düzenleniyor. Cemaat, Dakka'nın kuzeyindeki dış bir banliyö olan Tongi'de beş kilometrekarelik bir alana yayılan bir alanda yer almaktadır.

Kapalı bir alanda gerçekleşen etkinlikte rekor sayıda katılımcı bulunmasına rağmen hijyen sıkıntısına rastlanmamaktadır. 

Etkinlik sırasında okullar ve işyerleri tatil edilir. 

Bengal Tebliğ Cemaati hareketi 1950'lerde Doğu Bengal'in Dakka kentinde başladı. İlk İçtimalar Chittagong (1954) ve Narayanganj'da (1958), ardından 1960, 1962 ve 1965'te Dakka'daki Ramna Yarış Pisti'nde düzenlendi. Artan katılımcı oranı nedeniyle, Doğu Pakistan hükümeti organizatörlerin program yapmasına izin verdi. 1967'de Turag Nehri kıyısında her yıl düzenlenen etkinliğe daha sonra Bangladeş hükümeti tarafından 160 dönümlük bir arazi tahsis edildi.

2001'de katılımcı sayısı 2 milyon, 2010 yılında bu sayı 5 milyondu.

Etkinliğin maddi tarafının yüzde ellisini İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) karşılarken, diğer yarısını da hayırseverler karşılıyor. 

Kaynak: WP