Sudan'da her iki taraf da birbirini uluslararası, bölgesel ve yerel taraflarca üzerinde anlaşmaya varılan ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

Bazı bölgelerde ateşkese uyulmasına karşın, Ordu'nun gözetleme amacıyla kullandığı bir uçak, HDK tarafından ihlal olarak değerlendirilerek düşürülmeye çalışıldı.

Bir yerden bir yere gönderilen HDK birimleri, bunu ihlal olarak gören askerler tarafından kurşunlandı.

Ordu başlangıçta reddetti, ancak daha sonra kabul etti.

HDK Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu, 18 Nisan'da Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in 24 saatlik ateşkes önerisini kabul edeceğini duyurdu. Bu arada, başlangıçta uluslararası toplumla ateşkes konusunda koordinasyondan habersiz olan Sudan ordusu, "isyancıların" saatler içinde varacağı "yıkıcı yenilgiyi örtbas etmek" için 24 saatlik ateşkes ilan etti. .

Sudan Silahlı Kuvvetleri Generali Abdulfettah Al-Burhan daha sonra uluslararası toplumdan gelen çağrılara yanıt olarak yerel saatle 18:00'den itibaren 24 saat ateşkese uyma sözü verdi.

Her iki taraf da uluslararası toplumun 18-19 Nisan tarihlerinde insani yardım ve tahliye için 24 saatlik ateşkes çağrısına kulak vereceklerini söyledi ancak çatışmalar devam etti.

"Sudan halkının özgürce hareket etmesine izin veren bir ateşkes istiyoruz” 

İlan edilen ancak bozulan ateşkese atıfta bulunan Burhan, 20 Nisan'da şunları söyledi: Sudanlıların özgürce hareket edebilmesi için ateşkes istiyoruz.”

HDK, 21 Nisan'da Ramazan Bayramı'nın ilk gününden itibaren 72 saatlik ateşkes ilan edeceğini duyurdu. HDK tarafından, "Bayramın ilk günü yerel saatle 06:00'dan yerel saatle 72 saate kadar, Ramazan Bayramı'nı tahliye eden vatandaşların aileleriyle birlikte bayramı kutlayabilmeleri için tahliyeleri için bir insani koridor açmak için tam bir saatlik ateşkes yapılacaktır." açıklaması yapıldı.

Ordudan daha sonra yapılan açıklamada ise "HDK'nin ateşkes ilan ettikten sonra farklı bölgelerde yaptığı tüm ihlallere rağmen vatandaşların sıkıntılarını hafifletmek için insani ateşkese bağlı kalacağız. Kararlılık ve meydan okuma aşamasındayız. Başkent Hartum'daki isyancı grupların bulundukları bölgelerin kademeli olarak taranması ve temizlenmesi aşamasına geçtik." ifadesi kullanıldı.

HDK'nın 24 Nisan'daki açıklaması, gece yarısından itibaren 72 saatlik insani ateşkes kararı vererek, insani yardım koridorlarının açılması, vatandaşların ve bölge sakinlerinin hareketlerinin kolaylaştırılması ve ihtiyaçlarının karşılanmasının sağlanması, hastanelere ve güvenli yerlere ulaşarak tahliyesine aracılık etti. 

- Suudi Arabistan ve ABD arasında tahkim

Suudi Arabistan ve ABD'nin aracılık ettiği ordu, 25 Nisan'da insani gerekçelerle ve "isyancıların" çatışmayı sona erdirmek ve sivillerin acısını dindirmek için geri çekilmesi şartıyla gece yarısı yürürlüğe girecek 72 saatlik bir ateşkesi kabul etti. 

Çatışmaların 11'inci gününde ateşkes ilan edilmesine rağmen başkentte ara sıra patlama ve silah sesleri duyulsa da sessizlik hakimdi. Çatışmaların Hartum'un batısındaki Umdurman bölgesi başta olmak üzere Ordu Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı sarayı gibi kilit noktalarda şiddetlendiği kaydedildi.

Ordu, 27 Nisan'da yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan ile ABD'nin arabuluculuğu yoluyla Silahlı Kuvvetler Komutanlığı, insani gerekçelerle ateşkesi 72 saat daha uzatmaya ve yabancılar için tahliyeye uygun koşullar yaratmaya karar verdi" dedi. 

HDK ise uluslararası insancıl hukuk ilkeleri ve savaş durumunda temel insan haklarının korunmasına ilişkin Cenevre Sözleşmeleri uyarınca, Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Doğu Afrika'daki Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan üçlü mekanizma ile ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) oluşan dörtlü mekanizmanın insani ateşkesi 72 saat daha uzatma önerisini onayladıklarını duyurdu.

Altıncı Ateşkes

30 Nisan'da HDK'dan yapılan açıklamaya göre, insani ateşkes gece yarısından itibaren üç gün daha uzatılarak, bölgesel ve uluslararası çağrılar arasında insani koridorlar açılarak, hareket kolaylığı sağlandı.

Ordu, Suudi Arabistan ve ABD'nin çabaları sonucunda ateşkesi 72 saat daha uzatma kararı aldığını da duyurdu.

Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı, 2 Mayıs'ta Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Burhan ile HDK Komutanı Dougal'ın 4 Mayıs'ta başlayacak yedi günlük ateşkes konusunda "prensipte" anlaştığını duyurdu.

Sudan ordusu 3 Mayıs'ta, mevcut ateşkesi bir hafta uzatmayı teklif eden Doğu Afrika'daki IGAD girişimini kabul ettiğini bildirdi.

- IGAD Çözüm Girişimi

26 Nisan'da IGAD, mevcut ateşkesi 72 saat daha uzatmayı ve askeri ve STK temsilcilerini müzakereler için Güney Sudan'ın başkenti Juba'ya taşımayı içeren bir çözüm girişimi başlattı.

Sudan ordusu, ordunun başkomutanı General Abdulfetta al-Burhan'ın girişimi ilkesel olarak kabul ettiğini söyledi.

"Memnuniyetle karşıladık"

Sudan Egemenlik Konseyi üyesi General Şemseddin el-Kebbaşi, 1 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Sudan'daki çatışmanın sona erdirilmesi için bir yanda ABD ve Suudi Arabistan, diğer yanda IGAD tarafından iki girişim sunulduğunu söyledi. 

Kebbaşi, iki girişimin HDK Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu ile müzakere amaçlı olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Amerikan-Suudi girişimini memnuniyetle karşıladık çünkü ateşkesten bahsediyor ve birden fazla gerçekleşti ancak Hımidti'nin (Muhammed Hamdan Dagalu) milisleri bunu ihlal ediyordu. Şimdi girişimin başlatıcıları olan Amerika ve Suudi Arabistan ile tek bir noktada konuşuyoruz, o da ateşkes ve insani yardımın gereklilikleridir. Girişim uzun bir yol katetti ve girişim sahiplerinin düzenlemesine göre belki de temsilcilerimiz önümüzdeki 2 günde Cidde'ye gidecek."

IGAD girişimiyle ilgili de Kebbaşi, "Girişim, iki noktadan bahsediyor. Ateşkes ve iki tarafın birer temsilcisinin Güney Sudan'ın başkenti Cuba'ya gönderilmesi. Biz onu da memnuniyetle karşıladık ama karşı taraf kabul etmedi." dedi.