Iraklılara göre, bu çatışmaların çoğu nüfuz ve hakimiyet için yoğun rekabete ve dar partizan çıkarlara dayanıyor.

Sünni Egemenlik Koalisyonu ve Azm Koalisyonu’nun, Şii ve Kürt güçlerin katılımıyla Başbakan Muhammed Şiya Sudani hükümetini oluşturan ‘Devlet Yönetimi’ koalisyonuna dahil olmasına rağmen, resmi ittifakın anlaşmazlıkları devam ediyor. İttifak içinde zaman zaman çok sert açıklama ve tartışmalar yaşanıyor.

Egemenlik Koalisyonu’na mensup Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ile Sünni Azm Koalisyonu’ndan milletvekili Laith el-Dulaymi arasında son iki gün içinde yeni bir tartışma patlak verdi.

Halbusi, Dulaymi’nin daha önce sunduğu meclis üyeliğinden istifasını kabul etmesinin ardından ikili arasında anlaşmazlık başladı.

Temsilciler Meclisi Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamaya göre Halbusi, Temsilciler Meclisi Tüzüğü’nün 12/2. maddesi ve 2018 tarihli 13 sayılı oluşumuna istinaden, Laith Mustafa Hammud Dulaymi’nin istifası doğrultusunda 15/1/2023 tarihinde meclis üyeliğine son verilmesine karar verdi.

Halbusi daha önce Dulaymi’nin istifası konusunu Ekim 2021 seçimlerinden aylar sonra gündeme getirdi, ancak siyasi uzlaşmalar buna karar verilmesini engelledi.

Dulaymi ise bu kararı ‘diktatörlük ve milletvekillerini Halbusi’nin iradesine tabi kılma girişimi’ olarak nitelendirdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Dulaymi, Halbusi’nin meclis üyeliğini sonlandırmak için yasadışı bir meclis kararı çıkararak attığı bu keyfi adıma şaşırdığını belirterek şu ifadeleri kullandı;

“Bu haksız davranış karşısında şaşkınlığımızı ve kınadığımızı belirtmek isteriz. Aynı zamanda Egemenlik Koalisyonu, diğer parlamenter bloklar ve meclis üyelerinin, milletvekillerini kendi iradesine boyun eğdirmek için yapılan diktatörlüğe, tek taraflılığa, sürekli hedef gösterme ve gücün kötüye kullanılmasına karşı caydırıcı bir tavır almasını bekliyoruz. Bize bedeli ne olursa olsun bu eylemleri reddediyoruz.”

Dulaymi bir haber kanalına yaptığı açıklamada ise, “Halbusi, daha sonra siyasi ittifakla ilgili emirlerine uymaya zorlamak için, parlamento seçimleri için adaylık anlaşması sırasında istifamı yazmaya zorladı” dedi.

Milletvekili Musanna es-Samari liderliğindeki Azm Koalisyonu, Halbusi’nin Dulaymi’yi meclis üyeliğinden çıkarma kararının, Cumhurbaşkanı Abdullatif Raşid’e ‘müdahale’ çağrısı yapan ‘zalimce bir davranış’ olduğunu belirtti.

Azm Koalisyonu tarafından yapılan açıklamada, Halbusi’nin meclisin iç sistem yasasını açık ve net bir şekilde ihlal etmenin yanı sıra, siyasi görüşünde kendisiyle aynı fikirde olmayanlara karşı misilleme niteliğinde ve sorumsuz bir yöntem benimsediği vurgulandı.

Söz konusu açıklamada ayrıca, “Anayasal, yasal ve ahlaki temellere dayanarak, anayasanın koruyucusu olarak Cumhurbaşkanı’nı Federal Mahkeme’den bilgi almaya ve Milletvekili Laith Dulaymi’ye atfedilen istifanın yasallığını açıklamaya çağırıyoruz” denildi.

Şark'ul Avsat