Bayraktar, "Kızılelma'nın süpersonik varyantını da yapmayı düşünüyoruz. Sesin üstünde de uçabilen bir varyantı olacak" dedi.

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, katıldığı televizyon kanalında soruları cevapladı.

Bayraktar, 'İHA sahibi olmanın bir ülke için avantajları neler?' sorusuna, "Bütün dünya ülkemizin geliştirdiği SİHA’ların muharebedeki marifetlerini görünce bir anlamda muharebede paradigma değişimi oldu. SİHA dediğimiz zaman biraz daha keşif maksatlı tasarlanmış ama yanına da silah sistemleri eklenmiş, daha çok biraz daha düşük süratlerde uçan çok uzun süre havada kalan canlı görüntü aktaran bir sistemden bahsediyorsunuz. Bunların mevcut yüksek teknolojili sistemlere karşı muharebede ne kadar büyük bir fayda sağladığını bütün dünya Türkiye ile gördü aslında. İlk defa İdlib’de sonrasında Libya’da ve Karabağ’da şimdi de Ukrayna’da görüldü." yanıtını verdi.

Kızılelma ile Akıncı'nın Nasıl Bir Farkı Var?

KIZILELMA ile AKINCI arasındaki farklara değinen Bayraktar, "KIZIELMA savaş uçaklarına karşı muharebe edebilecek, AKINCI'ya nazaran hız açısından daha ileri kabiliyete sahip. KIZILELMA agresif manevralar yapabilecek. AKINCI'nın 7.500 kilometre menzili olmasına karşın KIZILELMA'nın 1.800 civarında bir menzili olacak." dedi.

"Süpersonik Varyantını Yapmayı Planlıyoruz"

Bayraktar şöyle devam etti:

“KIZILELMA, savaş uçaklarına karşı muharebe edebilecek bunun yanında çok daha süratli gidiyor yani akıncıya nispetle sürati seyir süresi birkaç kat daha fazla hatta süpersonik varyantını da yapmayı düşünüyoruz. O daha az kullanılan bir varyant. Yani daha az ihtiyaç olan bir varyant. Ama yeri geldiğinde o kabiliyette olması için yani sesin üstünde bir hızla uçabilen bir varyantı olacak."

KIZILELMA F-35'in Önüne Geçecek Mi?

KIZILELMA ile F-35 savaş uçakları arasında bir kıyas yapan Bayraktar, "İlk uçuşunu gerçekleştirmiş bir uçakla birçok ülkede kullanıma sunulmuş bir uçağı kıyaslamak çok doğru olmayabilir ama KIZILELMA tamamen kullanıma hazır hale geldiğinde, bazı konularda üstünlük sağlayabilir. Şu an itibariyle uçağı ürün olmaya hazırlıyoruz. Bittiği zaman belli görevlerde üstünlük sağlayabilir. İnsanlı bir uçak insansız bir uçağa karşı çok dikkatli davranacaktır. 4. nesil uçaklara karşı büyük üstünlük sağlayabilir. Akıllı yapay zekanın üst düzey kararlar vermesini sağlayacak teknolojilerle birleştirildiğinde gelecekte elbette 5. neslin bir anlamda pabucunu dama atacak." ifadelerini kullandı. 

KIZILELMA'dan sonraki hedef

Bayraktar, "KIZILELMA'dan sonra artık uzayla alakalı girişimimizi başlattık ve orada da hedefimiz tabii bunlar 5- 10 -15 yıl sürecek hedefler. Hedefimiz bu takım uydularıyla alçak yörünge takım uydularıyla bir haberleşme ve küresel konumlama sistemi geliştirmek ve bunun yanında yörünge transfer araçları geliştirmek" dedi.

''Yeni bir Baykar hikayesi”

Selçuk Bayraktar uzayla ilgili girişimi ise 6 ay kadar önce başlattıklarını söyledi. Ayrıca, buradan ''Yeni bir Baykar hikayesi çıkacak" ifadelerine yer verdi.

"Uzayla alakalı girişimimizi de yaklaşık bir 1 senedir konuşuluyordu 5-6 ay kadar önce kurduk orada yeni bir baykar hikayesi çıkacak. Türkiye'nin en iyi roketçileri dünya çapında.''

Selçuk Bayraktar, KIZILELMA da dahil tüm çalışmaları öz kaynaklarıyla yaptıklarını, uzay çalışmalarını da öz kaynaklarıyla sürdüreceklerini vurguladı.

Kaynak: TRT Haber