Suriye ve Suudi Arabistan Krallığı arasında 10 yılı aşan bir süre sonrasında askıya alınan ticari ilişkiler yeniden başladı. Suriye rejiminin tüccarlara bazı Suudi malzeme ve ürünlerini ithal etme izni vermesi rejim ve krallık arasında iletişim kanallarının açılıp açılmadığına dair soruları gündeme getirdi.

Suriye rejimi Dışişleri Bakanlığı başta şeker ve petrokimya olmak üzere Suudi Arabistan'da üretilen malzemelerin ithalatına izin verdi. Bu izinler arasında 10 bin ton şeker ithalatına verilen izin de var. 

Suriye rejimi Eylül 2011 yılında Arap Serbest Ticaret Anlaşması'nı askıya almıştı. Rejim iki ülke arasında bu karar sonrası başlayan ticaret ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı. 

Suriye rejimi ticaret için farklı kaynaklar bulabilcek potansiyele sahip olduğu ancak Körfez ülkelerine olan ticaret için Suudi Arabistan'ın buradaki rolü önem taşıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2010 yılında 1 milyar 700 milyon dolardı. 2022'de bu rakama 675 milyon dolar. Suudi Arabistan'ın Suriye mallarına yüksek vergiler koymasına rağmen rejim yine ticaretini krallık üzerinden yapmaya devam etmek istiyor. 

Bazı analistlere göre Suudi Arabistan, Suriye'nin özellikle Körfez Ülkerlerine olan ticaretinden ekonomik fayda sağlıyor. Her iki tarafta da bu şekilde ekonomik kalkınmasını arttıracak. Bazı analistler ise iki ülke arasında ticaretin artması ve Körfez ülkelerine giden uyuşturucu maddenin daha da artacağı yönünde. 

Bazı raporlar Suriye rejiminin ekonomik olarak zor durumda olduğunu ve Arap devletlerinin Suriye rejimi ile sadece ekonomik değil siyasi olarak da ilişkileri yeniden kurma ve canlandırma sürecinde olduğunu ortaya koyuyor.

Ortadoğu Haber