Sahadaki Suriyeli aktivistlerden aktarılan haberlerde, depremden etkilenen evsiz kalan onlarca ailede başta epilepsi, otizm, fiziksel ve zihinsel engeller olmak üzere yaşlıların kalp, tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklar olduğuna dikkat çekiliyor.

Halep’teki gönüllülerden kaynaklar salı günü Şarku’l Avsat’a şu açıklamada bulundu:

“Yoksul ailelerin çocukları arasında görülen hastalıklar,  evsizlik, aşırı soğuk, korku ve kargaşa halleri ile kötüye gidiyor. Zira acil olmayan hastalar öncelik değil.”

Kaynaklar, kronik hastaların ve engellilerin ihmal edilmesinden duydukları üzüntüyü dile getirdikleri açıklamalarına şöyle devam ettiler:

“Camiyi kirletmesin diye dışarı çıkarılmalarının ardından sığınma merkezine gitmeye çekinen bir engelli ailesinin yaşadığı idrar kaçırma olayını hepimiz biliyoruz. Ayrıca sığınma merkezinde bir mahcubiyet yaşamamak için açık havada kalmak zorunda kalan bir epilepsi vakası da var. Adet gören kadınların ‘kirletmemesi’ için camilere sığınmalarının engellenmesinden ve açık havada kalmalarının şiddetli soğuk algınlığına yol açmasından bahsetmiyoruz bile.”

Halep’te bulunan Suriyeli aktivist Macid el-Eclani açık havada yaşayan aileler arasında dolaşırken, 500 kutu bebek maması temin edilmesine yardımcı olması için Lübnanlı şarkıcı Hayfa Vehbi’ye özel bir çağrıda bulundu. Lübnan’dan Suriye’ye süt nakletmek ve ihtiyacı olanlara ulaştırmak için eczacı meslektaşları ile birlikte çalışacağına söz verdi. Eclani, sosyal medyadaki videonun Vehbi tarafından yeniden yayınladığını söyledi. Bu olay, ünlülerden doğrudan yardım istenmesinin ilk örneği oldu. İki saatten kısa bir süre sonra Hayfa’nın çağrıya karşılık verdiğini belirten Eclani, Vehbi’nin “Başım gözüm üstüne, istediğin şeyi yapacağım” ifadelerine övgüde bulundu.

Eclani konusunda görüşler farklıydı. Acil bir ihtiyacın mümkün olan en kısa sürede karşılanmasını sağladığı için bazıları bu fikri destekledi ancak bazıları ise dilenmeyi uygunsuz bulurken felaket durumun bunu dayatmadığını savundu.

Ünlülerin, sanatçıların ve şarkıcıların insani girişimleri medya tarafından özel bir şekilde ele alınıyor. Lazkiye’deki kaynaklar Şarku’l-Avsat’a, Lazkiyeli sanatçı Basim Yahur ve sanatçı arkadaşı Fadi Sabih’in Lazkiye’deki zarar gören bölgelere geldiğini, topladıkları malzeme ve bağışları dağıttıklarını, insanların moralinde iyi bir etkilerinin olduğunu belirtti. Kaynaklar ayrıca şunları aktardı:

“Kişisel mevcudiyetin ve tesellinin maddi yardımdan daha önemli olduğu anlar var. Ailesini kaybeden bir kişiyi hiçbir şey güzel bir söz kadar ısıtamaz. İnsanların gözleri, Yahur ve Sabih’le tanıştıklarında, ‘Siz gerçekten bizim evlatlarımızsınız ve sevgimizi hak ediyorsunuz’ diyerek bakıyor.”

Depremden iki gün önce yaşamını yitiren babası İbrahim’in taziyesinin ardından arkadaşı Fadi Sabih ile birlikte mağdurlar için yardım toplayan Basim Yahur yardımları kendi elleriyle hazırlayıp mağdurlara dağıttı.

Hükümet salı günkü toplantısından önce, yıkıcı depremin yansımalarıyla başa çıkmak için acil durum eylem planından, organize eylem planına geçildiğini duyurdu. Söz konusu eylem planında, yardım ve yardım dağıtımı ile ilgili çalışmanın tüm yönlerinin ele alınması, etkilenen aileler için uygun barınma merkezlerinin sağlanması, hasarlı alanların ve altyapılarının onarımını ve mümkün olan en kısa sürede konut ve hizmetlerin hasarına yönelik ayrıntılı bir veri tabanının hazırlanmasını tamamlamak için çalışılması yer alıyor.

Depremden etkilenenler için 35 ton gıda ve yardım malzemesi yüklü bir Suudi uçağı Şam Havaalanı’na ulaştı. Bu, Şubat 2012’den bu yana bir Suudi uçağının Şam Havalimanı’na ilk inişi oldu. Suriye Ulaştırma Bakanlığı’nın bildirdiğine göre bugün ve yarın iki uçağın daha gelmesi bekleniyor.

Şark'ul Avsat