Suriye'de halk ayaklanmalarının başlamasının ardından geçen zaman zarfında Esed rejimi ve destekçisi Rusya, muhaliflerin kontrolüne geçen sivil yerleşimlerini şiddetli hava ve kara saldırılarıyla hedef almaya başladığında sivil kurtarma ekipleri ihtiyacı kendini gösterdi.

Beyaz Baretliler olarak bilinen Suriye Sivil Savunmasının 25 Ekim 2014'te kurulduğu ilan edilerek eski fırıncılar, terziler, mühendisler, eczacılar, ressamlar, marangozlar, öğrenciler ve daha pek çok meslek erbabı dahil olmak üzere kuruluş bünyesindeki gönüllü ekiplere eğitimler verilmeye başlandı.

Kentsel arama kurtarma çalışmalarında ekipman da temin edilen gönüllülerin sayısı bugün 3 bin 300'e ulaşmış durumda.

Raid Salih'in başkanlık ettiği Suriye Sivil Savunmasının kayıtlarına göre ekipler, bugüne kadar 130 binden fazla can kurtardı.

Bu arada Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarında 252 sivil savunma gönüllüsü hayatını kaybetti, en az 500 gönüllü yaralandı.

Sivil savunma ekipleri, halen arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra elektrik şebekelerinin onarılması, yollardaki molozların temizlenmesi, patlamamış mühimmatın ortadan kaldırılması ve halkı tehlikelere karşı bilinçlendirme gibi hizmetler de veriyor.

İsrailli Bakan, Trump'la Lübnan'da olası ateşkes ve Gazze'ye saldırılara ilişkin tutumunu görüştü İsrailli Bakan, Trump'la Lübnan'da olası ateşkes ve Gazze'ye saldırılara ilişkin tutumunu görüştü

Beyaz Baretliler, sivillere yönelik çalışmalarından dolayı 2016'da Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. 2017 yılında Orlando von Einsiedel'in yönetmenliğini yaptığı "The White Helmets" belgeseli, "En İyi Kısa Belgesel" dalında Oscar aldı.

"Gönüllü kadınlar, enkaz altından çıkarılan kadınlara psikolojik destek veriyor"

Suriye Sivil Savunmasının kuruluşunun 10. yıl dönümünde AA muhabirine konuşan Başkan Yardımcısı Münir Mustafa, Beyaz Baretlilerin, Esad rejiminin sivillere yönelik saldırıları üzerine gönüllü ekiplerce kurulduğunu söyledi.

Kuruluşun ilk günlerine değinen Mustafa, "Başlangıçta hiçbir ekipman yoktu. Gönüllülerde eğitim, yetenek ve deneyim eksikliği vardı. İnsani yardım derneklerinin düzenlediği kurslar sayesinde kademeli olarak deneyim edinmeye başladık. Bu kurslara katılanlar, seviyeyi yükseltmek ve müdahale kapasitesini artırmak için deneyimlerini başka meslektaşlarına aktardılar." dedi.

Faaliyet alanında kadınları bilinçlendirmek amacıyla merkezlerin kurulduğunu söyleyen Mustafa, "Kadın çalışmaları büyük önem taşıyor. Bu merkezler, kadınların arama kurtarma, sağlık hizmetleri ve ilk yardım operasyonlarında erkeklere destek olmasını sağlıyor. Gönüllü kadınlar, enkaz altından çıkarılan hemcinslerine psikolojik destek veriyor." ifadelerini kullandı.

Mustafa, yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde olduklarını dile getirdi.

Savaştan olumsuz etkilenen gönüllülere destek sağladıklarını kaydeden Mustafa, "(Bu amaçla) Psikolojik iyileşme birimi kuruldu. Vaka ile doğrudan iletişim kurarak uzman psikologlar aracılığıyla destek sağlanıyor." diye konuştu.

"Yeniden inşa onlarca yıl sürecek"

Savaş sonrası Suriye'nin tamamını patlamamış mühimmattan temizlemenin ve altyapıyı yeniden inşa etmenin onlarca yıl süreceğinin altını çizen Mustafa, "Savaşın yıkımını onarmak ve yeni topluluklar kurmak 30-40 yıl sürebilir. İnsanların güvenle evlerine dönebilmesi için altyapıyı yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Beyaz Baretliler, hep halkın yanında olacak." şeklinde konuştu.

Mustafa, zaman zaman bazı medya manipülasyonlarıyla hedef alındıklarını belirterek, "Biz, bu tür dezenformasyon kampanyalarına karşı gerçeği ortaya koymaya devam ediyoruz. 12 yıllık savaşta işlenen katliamları belgeleyerek adaletin sağlanması için kanıtları Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Ceza Mahkemesine iletiyoruz." dedi.

Editör: Daily Ummah