New York Times'a göre Suudi Arabistan, ABD'nin kendisine güvenlik garantileri vermesi, sivil nükleer programına yardım etmesi ve krallığa silah satışı üzerindeki kısıtlamaları kaldırması halinde İsrail ile ilişkilerini normalleştirebileceğini belirtti.

Geçen yıl üst düzey Suudi yetkililer Riyad'ı ziyaret eden İsrail yanlısı bir enstitü ile normalleşmeyi görüştü. Bu görüşme Washington'a bildirildi.

Enstitünün icra direktörü ve ziyaret heyetinin bir üyesi olan Robert Satloff, daha sonra bir raporda, "dönemin üst düzey Suudi liderlerinin ABD'nin Suudi Arabistan'ın güvenlik endişelerine kayıtsız kaldığını" belirtti.

Müzakereler Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika koordinatörü Brett McGurk ve Başkan Joe Biden'ın küresel enerji meselelerinden sorumlu baş yardımcısı Amos Hochstein tarafından yürütülüyordu.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başlangıçta müzakerelerde doğrudan bir rol oynadığı bildirildi, ancak son zamanlarda müzakereler Suudi Arabistan'ın Washington büyükelçisi Prenses Reema bint Bandar Al Saud tarafından devralındı.

Ne ABD ne de Suudi Arabistan konu hakkında henüz yorum yapmadı. Ancak analistler Biden ve yönetimi bu talepleri karşılamaya istekli olsa bile ABD Kongresi'nin büyük olasılıkla büyük bir engel olacağını belirtiyor. Çünkü  özellikle Demokratlar krallıkla özel ilişkilere karşı çıkıyor.

İsrailli Yahudi yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te artan şiddeti böyle bir anlaşmanın önündeki bir başka önemli engel. Bununla birlikte, İsrail güçleri Batı Şeria'daki şehirlere ve kamplara yönelik baskınlarını arttırdı.

Bu artış, son aylarda Suudi Arabistan'ın İsrail'i kınamasına yol açtı ve krallık, ilişkileri ancak bir Filistin devleti kurulur kurulmaz normalleştireceği yönündeki duruşunu desteklemeye devam etti. 

Konuya aşina olan isimsiz bir kaynak ise Suudi Arabistan'ın Filistin devleti talebi ve İsrail'i kınaması konusunda uzlaşmaya açık olduğunu belirtti.

Eski başkan Bill Clinton'ın yönetimi sırasında ABD'nin eski İsrail büyükelçisi olan Martin Indyk, gazetede "İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Suudi Arabistan'ın İbrahim Anlaşmalarına katılmasını çok istediğini ve bunu yalnızca Biden'ın yardımıyla elde edebileceğini" söylemişti. 

İfşaların yayınlanmasından yalnızca saatler sonra Suudi Arabistan, İran'la diplomatik bağlarını yeniden kurmayı kabul etti.

Suudi Arabistan'ın bu hamlesi İbrahim Anlaşmalarına katılım için engel gibi görünse de bir İsrailli yetkili "Netanyahu'nun Tahran-Riyad ilişkilerinin yenilenmesinin normalleşmeye zararı olmadığını düşündüğünü" belirtti.

Kaynak: Daily Ummah