Reuters'in aktardığına göre, on yıldan uzun süredir diplomatik bağlarını kesmiş iki ülke olan Suudi Arabistan ve Suriye büyükelçiliklerini yeniden açmayı kabul etti. Kaynaklara göre iki ülke arasında atılacak adım Şam'ın Arap dünyasına dönüşüne hız kazandıracak.

Şam'a bağlı bölgesel bir kaynak, Riyad ile Şam arasındaki temaslar, Esed'in baş müttefiki olan İran ile Suudi Arabistan arasındaki bağların yeniden kurulmasının ardından dönüm noktası niteliğinde bir ivme kazandı.

Arap devletleri ve birçok Batılı ülke 2011 yılında Esed'in kendi halkına açtığı savaş nedeniyle Suriye ile ilişkilerini kesmişti. Riyad ile Şam arasındaki ilişkilerin yeniden tesisi Esed ile normalleşme açısından şimdiye kadarki en önemli gelişme olma niteliğini taşıyacak.

Bir diğer kaynağa göre, iki hükümet Nisan ayının ikinci yarısındaki Ramazan Bayramından sonra büyükelçiliklerini yeniden açmaya hazırlanıyor. Bu karar, Suudi Arabistan'da üst düzet bir Suriye istihbarat yetkilisi ile yapılan görüşme sonucu alındı.

Suudi hükümetinin iletişim ofisi, Krallık Dışişleri Bakanlığı ve Suriye hükümeti yorum taleplerine yanıt vermedi.

Görünüşe göre bu ani gelişme, Tahran ile Riyad arasında yapılan anlaşmanın Suriye'deki savaş da dahil olmak üzere sıcak bölgelerdeki krizlerde Suudi hükümetinin nasıl rol oynayabileceğinin bir göstergesi.

ABD'nin bölgedeki müttefikleri, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler Suriyeli muhalifleri desteklemişlerdi. Esed ise büyük ölçüde İran ve Rusya sayesinde Suriye'deki bölgelerde kontrolünü arttırmıştı.

Suudi Arabistan'ın bir müttefiki olan ABD, hükümetinin çatışma sırasındaki gaddarlığını gerekçe göstererek, bölge ülkelerinin Esed ile bağları normalleştirme hamlelerine karşı çıkıyor.

Arap Birliği'nin askıya alınması 

ABD'nin bir başka stratejik ortağı olan Birleşik Arap Emirlikleri, Esed'i yakın zamanda eşiyle birlikte Abu Dabi'de kabul ederek, Esed'la temasların normalleştirilmesine öncülük etti.

Ancak Suudi Arabistan çok daha temkinli hareket ediyor.

Bir diplomat, üst düzey Suriye istihbarat yetkilisinin Riyad'da "günlerce kaldığını" ve büyükelçiliklerin "çok yakında" yeniden açılması için bir anlaşmaya varıldığını söyledi.

Bölgesel kaynaklardan biri, adı geçen yetkiliyi Suriye istihbarat komitesine başkanlık eden Hüssam Luka olarak tanımladı ve görüşmelerde Suriye'nin Ürdün sınırında güvenlik ve Arap Körfezi'nde gelişen bir pazar olan uyarıcı madde captagon'un Suriye'den kaçırılması konusunun yer aldığını söyledi.

Esed'in protestolara yönelik acımasız baskısına yanıt olarak Suriye, 2011 yılında Arap Birliği'nden uzaklaştırılmıştı.

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud, bu ayın başlarında Esed'le angajmanın Suriye'nin Arap Ligi'ne geri dönmesine yol açabileceğini, ancak şu anda böyle bir adımı tartışmak için çok erken olduğunu söyledi.

Diplomat, Suriye-Suudi görüşmelerinin, Nisan ayında Suudi Arabistan'da yapılması beklenen bir sonraki Arap zirvesinde Suriye'nin askıya alınmasını kaldıracak bir oylamanın önünü açabileceğini söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Arap ülkelerinin Suriye ihtilafının çözümünde daha fazla varlığa ihtiyaç duyduğunu savunarak 2018'de Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açtı.

Esed, bir zamanlar kendisini dışlayan Arap devletleriyle yenilenen temasların tadını çıkarırken, ABD yaptırımları, ticari bağlarını genişletmek isteyen ülkeler için önemli bir karmaşıklık unsuru olmaya devam ediyor.

Kaynak: Daily Ummah