Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi Abdulaziz el-Vasıl, New York'taki BM Genel Kurulu'nda UNRWA'nın statüsünün tartışıldığı oturumda konuştu.

Ülkesinin UNRWA'yı desteklemeye devam edeceğini söyleyen Vasıl, Suudi Arabistan'ın zamanı gelince açıklanacak ek desteğin sağlanması dahil olmak üzere Ajansı çöküşten kurtarmaya katkıda bulunacak tüm seçenekleri değerlendirdiğini ifade etti.

Usame Bin Ladin'in ölümü üzerinden 13 yıl geçti Usame Bin Ladin'in ölümü üzerinden 13 yıl geçti

UNRWA'nın rolü ve yetkisinin baltalanmasını, maruz kaldığı şantaj ve baskıyı tamamen reddettiklerini kaydeden Vasıl, Ajansı tasfiye etme girişimlerinin bölgenin güvenliği üzerinde olumsuz yansımaları olacağı uyarısında bulundu.

Vasıl ayrıca tüm üye devletleri UNRWA'nın çalışmalarını sürdürmesi için acilen mali kaynak sağlamaya çağırdı.

UNRWA'nın işlevi ve İsrail'in iddiaları

BM üyesi devletlerin gönüllü katkılarıyla finanse edilen UNRWA, faaliyetlerine başladığı 1950'den bu yana Filistinli mültecilere gıda, sağlık, eğitim ve barınak gibi insani yardımları sağlayan ana kuruluş konumunda bulunuyor. Ajans, 5,9 milyon Filistinli mülteciye destek sağlıyor.

UNRWA, yaklaşık 74 yıldır Filistinlilerin yaralarını sarmaya çalışırken, bu süreçte tesisleri defalarca İsrail tarafından vuruldu, tonlarca gıda ve ilaç yok edildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin, UNRWA personelinin 7 Ekim 2023 saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti. UNRWA da İsrail'in iddialarına yönelik soruşturma başlatmıştı.

İsrail, UNRWA'nın operasyonlarının tamamen sonlandırılmasını ve bölgeden ayrılmasını istiyor.

Aralarında ABD, İngiltere, Almanya, İsviçre, Kanada ve İtalya'nın da bulunduğu çok sayıda ülke, İsrail'in suçlamalarının ardından UNRWA'ya yönelik fonlarını askıya almıştı.