Afganistan'da devlet yönetimini geçtiğimiz ağustos ayında devralan Taliban, ülkedeki IŞİD militanlarıyla mücadelede Washington hükümetiyle iş birliği yapmayacağını açıkladı.

Taliban ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) bazı üst düzey yetkililer, Afganistan’daki aşırılık yanlısı grupları kontrol altına alma ve yabancı uyruklu kişilerin ülkeden tahliyesi gibi konuları konuşmak için Katar'ın başkenti Doha'da 2 gün sürecek bir görüşme yapacak.

ABD ile Taliban yönetimini ilk kez bir araya geleceği görüşmeler hakkında konuşan Taliban’ın sözcülerinden Süheyl Şahin, Doha Anlaşması'nın da gözden geçirileceğini açıkladı.

Şahin, IŞİD ile mücadelede Taliban'ın bağımsız hareket edeceğini ve bu güce sahip olduklarını belirterek, yabancı uyruklu kişilerin Afganistan'dan tahliyesinde esneklik sağlayacakları söyledi. Normal şartlarda yabancı birliklerin Afganistan’dan çekilme süreci 31 Ağustos tarihinde tamamlanmıştı.

ABD tarafıysa söz konusu görüşmenin, Taliban'ın resmi olarak Washington tarafından tanınacağı anlamına gelmediğini kaydetti.

ABD'den Pakistan'a 'Taliban konulu' ziyaret

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman geçtiğimiz günlerde Pakistan'ın başkenti İslamabad'da Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kamar Cavid Bacva ve Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile bir araya gelmişti. Taliban ve Afganistan'daki son durumun ele alındığı toplantıların Washington hükümeti açısından zor geçtiği belirtiliyor.

Washington açısından gündemdeki bir diğer sorunsa, Afganistan'da başlayan ekonomik çöküş ve yaklaşan insani krizi önlemek için fonları kimin sağlayacağı konusu. Zira seçilmiş Cumhurbaşkanı Eşref Gani liderliğindeki eski Afgan hükümetine ait bütçenin yaklaşık yüzde 80'i, uluslararası bağışçılar tarafından finanse ediliyordu.

IŞİD-H'nin bombalı saldırısında 46 kişi yaşamını yitirdi

Öte yandan IŞİD örgütü geçtiğimiz cuma günü Afganistan’ın Kunduz vilayetinin Sayed Abad bölgesinde Şiilere ait bir camiye bombalı saldırı düzenlemiş, patlamalarda 46 kişi hayatını kaybetmiş, 143 kişi de yaralanmıştı. Saldırı, yabancı güçlerin Afganistan'dan ayrılmasının ardından ülkedeki en ölümcül terör eylemi olarak kayıtlara geçti.

IŞİD, 2014 yılından bu yana genelde Şii grupları hedef alarak Afganistan genelindeki saldırılarını artırmıştı. Orta Doğu ülkelerinde yapılanan örgütün Afganistan'daki kolu IŞİD-Horasan (IŞİD K (H) adını kullanıyor.

Kaynak: Euronews