Ulusal Kurtuluş Cephesi ve Nahda Hareketi, erken genel seçimlerin ardından bugün düzenlenen ilk oturumla çalışmalarına başlayan yeni parlamentoya ilişkin yazılı birer açıklama yayımladı.

Ulusal Kurtuluş Cephesinden yapılan açıklamada, "Darbe anayasası ile çoğunluk tarafından boykot edilen genel seçimlerin ardından oluşan yeni parlamentoyu tanımıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Ulusal Kurtuluş Cephesinin 2014 Anayasası'na bağlı kalacağı vurgulanarak "Ülkemizi yıkıma götüren iktidar ile barışçıl yollarla mücadele etmeye devam edeceğiz." ifadeleri kullanıldı.

Nahda Hareketinden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Meşruiyetten yoksun, iktidarı tekelleştiren ve darbe yoluyla seçilen yeni parlamentoyu tanımayacağız. Tunus halkını, özgür irademizle düzenlenecek erken cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerle iktidarın yeniden meşruiyetini kazanması için sivil ve barışçıl mücadeleye davet ediyoruz."

Tunus Cumhurbaşkanı Said'in 25 Temmuz 2021'deki olağanüstü kararlarıyla çalışmaları dondurulan Tunus Halk Meclisi, erken genel seçimlerin ardından düzenlenen ilk oturumla bugün çalışmalarına başlamıştı.

-Meclisin açılış oturumuna gazeteciler alınmadı

Açılış oturumunun basına kapalı gerçekleştirilmesine tepki gösteren Ulusal Gazeteciler Sendikası Başkan Yardımcısı Emira Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tunus medyasının ve uluslararası basın mensuplarının parlamentoya girmesinin yasaklanması tam olarak skandal bir karar. Bu, vatandaşın bilgi alma hakkının keyfi olarak engellenmesidir." ifadelerini kullandı.

Bu yasağı kabul etmeyeceklerini vurgulayan Muhammed, "Yasağa rağmen işimizi yapmaya devam edeceğiz. Meclise girebilmek için şartları zorlayacağız. Sendika olarak bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz." dedi.

Fransızca yayın yapan Le Temps gazetesi muhabiri Ziyad Dabar de Meclisin açılış oturumuna gazetecilerin alınmamasını “büyük bir talihsizlik” olarak değerlendirdi.

İşlerini yapmak için geri adım atmayacaklarını belirten Dabar, "Kim gazeteciler ile kavgaya tutuşmak istiyorsa onlara karşı mücadeleye devam edeceğiz." diye konuştu.

- Tunus’ta siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla Meclisin çalışmalarını dondurmuş, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağlamıştı.

Parlamento çalışmalarının dondurulmasına rağmen, 30 Mart 2022'de parlamento üyelerinin çevrim içi oturum düzenlemesi üzerine, Cumhurbaşkanı Said, Meclisi aynı gün feshetmişti.

Meclisin düzenlenecek erken genel seçimlere kadar kapalı kalacağını duyuran Said, açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa referandumu, ardından 17 Aralık 2022'de de erken genel seçimler yapılmıştı.

Genel seçimlerin iki turunda da katılımın yüzde 11'de kalması, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said'in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı'nın kararlarının ardından yıllardır devam eden ekonomik krizin daha da derinleştiği Tunus'ta bazı kesimler, Said'in adımlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.