Irak Türkmen Cephesi Siyasi Büro üyesi ve Türkmen Bakanı Aydın Maruf ile Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi konuyu değerlendirdi. Türkmen Cephesi’nin önemli iki ismi ülkede Türkmenlerin haklarının gözetilmediğini vurguladı, bu konuda adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.

Geçtiğimiz gün Irak’ta, Bağdat hükümeti tarafından çıkarılan “Türkmence” krizi çözüldü. Irak Başbakanlık Genel Sekreterliği, Kerkük’te resmi yazışmalarda sadece Arapça ve Kürtçenin kullanılması için Kerkük Valiliği’ne yazı göndermişti. Irak Türkmen Cephesi tarafından tepki gösterilen ve tanınmayacağı söylenen karar iptal edildi. Alınan engelleme kararını ve atılan geri adımı Irak Türkmen Cephesi Siyasi Büro üyesi ve Türkmen Bakanı Aydın Maruf ile Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Diriliş Postası’na değerlendirdi.

“Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisi etkili oldu”

Irak Türkmen Cephesi Siyasi Büro üyesi ve Türkmen Bakanı Aydın Maruf, “Resmi dairelerde Arapça ve Kürtçe yanında Türkmence de yer alıyordu. Arapça ve Kürtçe olarak karar verildi. Kısa bir süre içerisinde karardan vazgeçildi. Bu adım Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisinin ardından oldu. Bunun büyük bir etkisi oldu. Irak’ta Türkmenlere karşı bir haksızlık var. Bağdat hükümeti tarafından Türkmenlerin haklarını koruyan adımlar atılmıyor.” ifadelerini kullandı.

“Türkmenlerin hakkı gözetilmiyor”

Bakan Maruf, “Biz demokrasiden, birlikte yaşamaktan bahsediyoruz ama birçok konuda Türkmenlerin hakkı gözetilmiyor. Bu sadece dil konusu ve sadece Kerkük değil. Siyasi haklar, idari haklarımız var. Temsiliyet konusunda eksiklik var. Bakanlar kurulunda Türkmenleri temsil edecek birisi yok. 18 vilayette bir tane Türkmen vali yok. Türkmenler önemli bir unsurdur. Bunlar bizim haklarımızdır. Bağdat hükümeti mutlaka Türkmenlerin haklarını koruyacak bir karar almalı.” dedi.

“FARKLI İSTEKLERİMİZİ DE BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞECEĞİZ”

“Bizim farklı problemlerimiz ve isteklerimiz var.” diyen Salihi, “Türkmenlerin güvenlik birimlerinde temsil edilmeleri, Türkmenlerin bakanlar kurulunda, genel müdürlüklerinde en iyi şekilde temsil edilmesi önde gelen isteklerimizdendir. Bunlarla alakalı da Başbakan ile görüşmemiz olacaktır. Türkmencenin kısıtlanması konusunda Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan acil bir girişimde bulunuldu. Bu da iyi bir adım oldu. Irak Türkmenlerinin varlığı Irak ve Türkiye arasında köprü oluşturmanın her zaman yanındadır. Biz Irak ’ın toprak bütünlüğünü savunmak amacıyla komşu ülkelerimizle iyi bir ilişki içerisinde olmayı isteriz. Türkiye’ye teşekkür ederiz.

“TÜRKMENCE RESMÎ BİR DİLDİR”
Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, “Iraklı tarafların geri adım atmalarına teşekkür ederiz. Özellikle Kerkük’te ve diğer Türkmen bölgelerde Türkmence resmi dildir. Hem federal mahkemenin kararına göre, hem Anayasa’nın 4. maddesine göre, hem de Diller Yasası 10. maddesine göre Türkmence çoğunluğu teşkil eden bölgelerde resmî dildir. Buna sadece Kerkük değil diğer bölgeler de tabi olmaları gerekmektedir. Türkmencenin engellenmesiyle alakalı çıkan yanlış bir karar oldu. Başbakan ile görüştük, karar iptal edildi. Başbakan’a teşekkür ettik. Kararın düzeltilmesi ile birlikte biz Türkmencenin resmi bir dil olduğunun altını çiziyoruz.” dedi.
Kaynak:Diriliş Postası