İngiliz The Times Gazetesi'nden yer alan bir haberde Rusya Ukrayna savaşının ikinci yıla girildiğine dikkat çekerek Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en kötü çatışmanın sona erdirilmesi için altı senaryonun varlığına dikkat çekildi. Gazete bu altı maddeyi şöyle sıralıyor:

Barış Görüşmeleri

Putin'in pes etmeyi reddetmesinin ve Kiev'in kaybettiği toprakları geri almak istemesi barışı uzak bir ihtimal olarak ortaya koyuyor ancak Putin'in Cumhurbaşkanı olarak görevden alınması Ukrayna'yı barışa iknada önemli bir yol olabilir. Tüm bunlara karşı Ukrayna savaşta daha en kötünün gelmediği görüşünde. 

Kaynak Tüketimi

Rusya'nın tanklarının yarısından fazlasının imha edildiğini ve tahmini olarak geride 200 binden fazla ölü ve yaralı bırakmasına karşın Rusya'nın Ukrayna'nın kaynaklarının tüketmeye çalışıyor. Bu yıpratmanın ise birkaç yıl boyunca farklı yoğunluklarda devam edebileceğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte Ukrayna'nın Rus kontrolünde olan topraklarda gerilla savaşına devam etmesi Rusya'nın ise uzun menzilli silahlarla Ukrayna topraklarını bombalamasıyla savaş net bir sonuca kavuşamayabilir. Bu da Ukrayna'nın AB'ye ve NATO'ya girmesinin Rusya tarafından engellenmesi anlamına geliyor. 

Ateşkes

İki ülke arasında uygulanacak bir ateşkes barış anlaşmasının kapsayacağı bölgesel sorunları çözmeden savaşı durdurabilir. Böyle bir ateşkes ise Rusya'nın kendisini yeniden toparlamasına Washington ve Batılı ülkelerin ise çatışmaya olan ilgilisini bırakıp Kiev'i desteklemekten vazgeçmesine neden olabilir.

Rusya'nın Çekilmesi

Ukrayna Karkiv ve Herson'u geri alsa da Rusya'nın geri kalan bölgelerden çekilme ihtimali daha az olası bir durum. Ukrayna batı desteği devam ettiği sürece bir yıl içinde savaşı kazanacağını iddia ediyor ama bunun olup olmayacağı ise netlik taşımıyor. 

Ukrayna'nın Çöküşü

Putin "özel askeri operasyon" dediği şeyi başlattığında, bunun Ukrayna'yı "silahsızlandırmak" ve içindeki "Nazileri" ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Putin'in işgalle ilgili asıl amacı, Ukrayna'yı daha önce Beyaz Rusya ile oluşturduğu türden bir tür emperyal birliğin içine çekmekti.

Putin'in Ukrayna'ya yönelik stratejisi şu şekilde tanımlanabilir: "Ben sahip olamazsam, kimse sahip olmayacak."

Nükleer Savaş NATO Müdahalesi

Rusya'nın Ukrayna'da taktik nükleer silah kullanımıyla ne elde edeceğini görmek zor. Rusya Nükleer silahları kullanması ise NATO’nun kırmızı çizgisini oluşturuyor ve bu da NATO'nun müdahalesine yol açabilir.

Kaynak: Ortadoğu Haber