Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail Meclisi'nin söz konusu yasayı onaylamasına tepki gösterdi.

Yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesinin uluslararası hukukun ve uluslararası meşruiyet kararlarının açık bir ihlali olduğunu vurgulayan Mecali, bu tür icraatların gerilimi azaltma, sükunete ulaşma ve adil, kapsamlı ve kalıcı bir barışa ulaşma yönündeki çabaları engellediğine dikkati çekti.

Sözcü Mecali, "İşgalci güç olarak var olan" İsrail'in tek taraflı uygulamalarının gayri meşru ve hukuka aykırı olduğunu, reddedildiğini ve kınandığını kaydetti.

Mecali, İsrail Meclisi'nin kararını, "uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlali olmasının yanı sıra barışın temellerini, çatışmayı çözüme kavuşturma çabalarını, kapsamlı ve adil barışa ve iki devletli çözüme ulaşılmasını baltalamak" olarak nitelendirdi.

Mevcut İsrail hükümeti, Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimlerini destekleyen partilerden oluşuyor ve son zamanlarda yerleşim faaliyetlerini hızlandırdı.

İsrail Meclisi'nin söz konusu yasayı onaylamasının, Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde Filistin Yönetimi ile İsrail hükümeti arasında "Batı Şeria'da yerleşim yerlerinin genişletilmesi ve günlük baskınlarla gerilimin tırmandırılmaması ve Filistin topraklarında sükunetin sağlanması konusunda" anlaşmaya varılmasından iki gün sonraya denk gelmesi dikkati çekti.

İsrail Meclisi, İsrail'in 2005'te abluka altındaki Gazze Şeridi'nden çekildiği sırada Batı Şeria'daki 4 Yahudi yerleşim biriminin boşaltılmasını öngören yasada yapılan değişiklikleri, bugün üçüncü oylamada kabul ederek kanunlaştırmıştı.

Yeni yasaya göre, Yahudi yerleşimciler, 2005'te çıkartıldıkları Batı Şeria'daki Homeş, Ganim, Kadim ve Sanor isimli yasa dışı yerleşim birimlerine dönebilecek.

Yasa, 10 bin kadar Yahudi yerleşimcinin çıkarıldıkları yerleşim birimlerine geri dönmesini sağlamayı amaçlıyor.