Geçen ay, bir yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT'nin makale yazma ve hemen hemen her türlü önemsiz soruya cevap verme gibi çeşitli görevlerde insanlara yardımcı olabileceğini gösteren birçok sosyal medya gönderisi gördüm. 

Biz kullandıkça gelişen ve verilerimizle beslenen bu algoritmayı kullanmayı bırakmalıyız.

İşte sebebi.

Yapay zekanın evrimini, Davos'taki  Dünya Ekonomik Forumu'nun "The Great Reset (Büyük Sıfırlama)" gündemi ışığında yorumlamamız önemlidir.

Birkaç yıldır DEF'in açık bir çağrısı olan The Great Reset, gezegen için adil bir büyüme, refah ve sürdürülebilirlik çağını başlatması beklenen yapay zeka evriminin dünyanın sosyal, ekonomik ve politik sistemlerini radikal bir şekilde yeniden yapılandırılmasına atıfta bulunuyor.

DEF'in web sitesi, iddialı girişimi en iyimser şekilde özetliyor ve yeni tüketim kalıplarının, altyapı revizyonlarının ve mevcut jeopolitik ilişkilerde büyük dönüşümlerin insanların yaşama, çalışma ve ticaret yapma şeklini alt üst edeceği bir gelecek vaat ediyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun Kurucusu ve İdari Başkanı Klaus Schwab, Davos forumlarında düzenli olarak temsil edilen büyük kurumsal oligarklar, teknokratlar ve iktidar simsarları ile birlikte insanlığı yeniden şekillendirme sorumluluğunu üstlendi. Yapay zeka devrimini hızlandırmak için Covid pandemisinden yararlanılabileceği gerçeği gizlenmedi.

Chicago Küresel İşler Konseyi'ndeki bir panelde yaptığı konuşmada, Büyük Sıfırlama'nın "fiziksel, dijital ve biyolojik kimliğimizin kaynaşmasına yol açacağına" dair etkileyici tahmini, mavi çipli CEO'ların büyük bir ilgisini çekti ve hiçbir şüpheye yer bırakmadı. Yapay Zeka tarafından yönlendirilen yeni teknolojiler, bu büyük değişimi yönlendiren itici güç olacaktır.

Dördüncü Endüstri Devrimi

Her ne kadar teknolojinin geleceği hakkında "araçların" ilerici bir gelişimi olarak düşünmeye sürekli olarak davet edilsek de, pandemi sayesinde hızlandırılan yapay zeka devriminin, yalnızca işlem geliştirmek için formülleri değiştirmek ve veri toplamakla yetineceğini düşünmek saflık olur.

Yapay zeka devrimi, her Müslümanın ve vicdan sahibi olan herkesin dikkate alması gereken daha distopik bir sona yol açabilecek olduğunu tahmin ettiğim şeyin bir aracı.

Bunu neden söylüyorum?

Schwab'a göre, yapay zeka biyoloji, nöroteknoloji ve nanoteknoloji alanlarında o kadar büyük ilerlemeler sağlıyor ki, yakında homo sapiens'in bu gezegendeki amacı konusunda zorlu varoluşsal sorularla karşı karşıya kalacağız.

Klaus Schwab bir kitabında, biyolojik alemdeki yeniliklerin bilim adamlarının gelecek nesillerin genetik kodlarını manipüle ederek insanları temel bir genetik düzeyde değiştirmelerine nasıl yardımcı olacağını ortaya koyuyor.

İnsan genetik kodlarını değiştirme ihtimali, insan olmanın ve insanın dünyadaki amacının değiştirilebileceğine inanan teknokratik düşünürler zümresinde büyük bir ilgiyle takip ediliyor.

Eğer bu söylediklerime inanmıyorsanız Ray Kurzweil, Zoltan Istvan ve Larry Ellison gibi önde gelen transhümanistlerin tekno-ütopik emellerini okuyun.

Eşsizlik ve 'ölümün üstesinden gelmek'

Bu teknoloji fütüristlerinin ortak paydası, yapay zeka sistemlerini çok alanlı öğrenme yetenekleriyle güçlendirerek ölümün üstesinden gelme noktasındaki patolojik arzudur.

Sizi iki şeye karşı uyarmaya çalışıyorum:

İlk olarak, bu tür yapay zeka uygulamalarının kullanımına el koyanlar, nihayetinde bu yeni teknolojileri beyin-makine arabirimi yoluyla insanlığı temelde ruhsuz, sibernetik ve transhümanist bir sona yönlendirmek istiyorlar.

İkinci olarak, yapay zekanın artık sadece insanların bilinçli kararlar almasına yardımcı olmakla sınırlı kalmayacağı tarihte bir dönüm noktasına yaklaşıyoruz. Bu tür bir teknolojinin sahipleri, akıllı cihazların ve sensörlerin kalıcı entegrasyonu yoluyla fiziksel, dijital ve biyolojik alanlardaki füzyonunu şimdiden tartışıyorlar. Fiziksel ve sibernetik alemler arasındaki sınırların bu şekilde bulanıklaşması, doğal Allah vergisi dünyamızın her yönünü derin öğrenme algoritmaları tarafından optimize edilecek akıllı verilere dönüştürecektir.

Kitlesel işsizlik

Şimdi bu, küresel iş gücü için ne anlama geliyor?

Şu anda, finans uzmanlarına risk yönetimi ve ekonomik tahminler konusunda yardımcı olan birkaç yapay zeka uygulaması kullanılıyor. Bunun yanı sıra sağlık, hukuk gibi vicdana dayalı alanlarda da yapay zeka teknolojisinden yararlanılıyor. Yapay zeka bir suçlunun nasıl bir ceza almasına dair adalet işçilerine tavsiyeler verebiliyor.

Bununla birlikte, dördüncü sanayi devrimi için ajitasyon yapan transhümanist Silikon Vadisi seçkinleri tarafından tasavvur edildiği şekliyle yapay zekanın bir sonraki aşaması, yapay zekanın mavi ve beyaz yakalı işçiler için tehlikeli sonuçlar içeren bir özerkliğe doğru daha büyük bir sıçramasını içeriyor. 

Önceki sanayi devrimlerinden farklı olarak, emek kullanımını tasarruflu hale getirme araçlarının keşfi, şimdi bu emek için yeni kullanımlar bulma hızımızı önemli ölçüde geride bırakıyor. İstihdam fırsatlarının kapsamını daraltmak, önümüzdeki on yılda küresel işgücünün en dramatik şekilde küçülmesinin bizi beklediği anlamına geliyor.

Endüstri alanında ortaya çıkacak olan bu sarsıntılar halkı mülksüzleştirmeye, yoksulluğa ve hayatlarının anlamını yeniden tasavvur etmeye götürecek.

Pandemi sonrası eğilimleri ve yapay zeka teknolojilerinin uygulandığı baş döndürücü hızı gözlemlersek, yapay zeka optimizasyonunun başlangıçta çiftçilik, perakende, catering, üretim ve benzeri meslekleri etkileyeceği sonucuna varmak kolaydır. 

Ancak akıllı yazılım ve makine öğrenimi biçimindeki otomasyon, rutin ve tekrarlayan işlerle sınırlı kalmayacak. Seçilmemiş bürokratlardan ve çok paydaşlı ortaklıklardan oluşan güçlü bir kadro tarafından insanlığa empoze edilen bu Büyük Sıfırlamada birçok vasıflı iş de yapay zeka darbesine karşı darbe almaya açık hale gelecek.

Gelecekteki istihdam eğilimlerini tahmin etmenin kolay bir iş olmadığını takdir ediyorum, ancak son iki buçuk yılın büyük bir bölümünü yapay zeka, sibernetik ve blok zincir alanındaki birçok kişiye danışarak geçirdikten sonra, yapay zekanın özellikle bilgi işleme ve büyük veri kümelerini içeren alanlarda.kullanıldığı hemen hemen herkes tarafından kabul edildiğini gördüm.

Bu nedenle, insan kaynakları, orta düzey yönetim pozisyonları, muhasebe gibi iş kollarında çalışan pek çok kişinin önümüzdeki on yılda gereksiz olacağına inanıyorum.

Gazetecilik ve metin yazarlığı gibi sektörlere gelince, yapay zekanın birden çok veri akışına dayalı raporları ve analizleri nasıl ortaya çıkardığını zaten görebiliyoruz, bu nedenle bu işlerin çoğunu geçersiz kılma potansiyelini tehlikeli olmasına rağmen görmezden geliyoruz. Yapay zeka, bilgileri şimdiye kadar bilinmeyen bir hızda indekslemek ve işlemek için kullanılacağından, birçok araştırmacının ve avukat yardımcısının büyük bir kesintiye uğradığını görebiliyorum.

Neo-feodalizm

Gerçek şu ki, kısıtlı bir zümre tarafından tasavvur edilen Büyük Sıfırlama'nın gerçekleşebilmesi için halkın yoksulluğundan, sınıf çatışmasından beslenen bir neo-feodal düzen gerekmektedir.

Sonuç olarak, hem zenginlik hem de güç üst kademelerde daha fazla yoğunlaşacak ve ülkeler, gelişen teknoloji zümresi ile yönetici sınıflar arasında ortaya çıkan bir güç bağı yoluyla daha da çatallanma ve tabakalaşma riskiyle karşı karşıya kalacak.

Teknoloji devleri, Yaldızlı Çağ'ın seçkinleri gibi hiyerarşinin tepesinde oturacak, oysa teknoloji kaynaklı yıkımla köklerinden sökülecek olan yüz milyonlarca kişi, büyük olasılıkla blok zincir üzerindeki veriye dayalı akıllı sözleşmelerle yönetilen yeni köle sınıfları oluşturacak. 

Benim analizim, kolektif ruhumuza yerleşmiş olan sosyal mesafe önlemlerinin bir noktada intikam almakla kalmayıp, zaten amansız olan iş gücü otomasyonu yürüyüşünü hızlandırmanın gerekçesi olacağı yönünde.

Tabiki bu tahminlerimde yanılıyor olabilirim. 

İnsanlıkla ilgili avuçlarını ovuşturarak şeytani planlar yapanlar belki de başarısız olacaklar. Ancak Müslümanlar yapay zekayı farkında olmadan beslememeli. Farkında olmadan transhümanist teknokrasiye yardım ederek gelecekteki hapishanelerimize bir tuğlada biz koyuyoruz.

Burada söylediklerimden teknolojiye karşı olduğum sanılmasın. Endişe duyduğum şey, yapay zeka devriminden fayda sağlayacak olan ve tanrı rolüne bürünenlerin dünya nüfusunu inançsız robotlar hale getirmesidir. Bunu dile getirmezsem İslami görevimi de yerine getirmemiş olurum.

Ya Allah'ın kullarıyız, teknolojiyi temelde insani amaçlara tabi kılıyoruz ki bu da bizi göklerin ve yerin Yaratıcısına yaklaştırıyor. Ya da algoritmanın köleleriyiz.

Bir insanın iki efendisi olamaz.

Necmi El-Din / 5Pillars

Kaynak: Daily Ummah