Yemen Başkanlık Konseyi Üyesi Osman Mucella, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler 5. Konferansı'nda konuştu.

Ülkesindeki insani ve ekonomik durumdan söz eden Mucella, "Husiler, 2022'de aralarında petrol tesislerinin de bulunduğu önemli ekonomik kurumları ve altyapıyı balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef aldı. Bu nedenle ham petrol ihracatı durdu." dedi.

Mucella, petrol ihracatının, başta elektrik, su, sağlık ve eğitim sektörleri olmak üzere çeşitli kamu hizmet sektörlerinde bir milyona yakın çalışan, emekli ve ailelerine maaş sağlanmasında en önemli kaynak olduğunu ifade etti.

Yemenli yetkili, ülkesindeki ekonomik zorlukların aşılması ve vatandaşların sıkıntılarının hafifletilmesi için uluslararası toplumdan destek istedi.

- Yemen'deki iç savaş ve insani kriz

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği raporlarına göre, iç savaştan dolayı Yemen halkının yüzde 73'ü (yaklaşık 23,4 milyon) insani yardıma muhtaç hale geldi, 4,3 milyon kişi de yerinden edildi.

Ülkede 13 binden fazlası sivil olmak üzere 377 bin kişi çatışmalardan ötürü hayatını kaybetti.