Filistin resmi ajansı WAFA'da, Dünya Bankası ve Filistin Merkez İstatistik Bürosu'nun yaptığı bir araştırma yayımlandı.

İki kurum, 2022 yılında Filistin'deki psikolojik şartları incelemek için 5 bin 876 kişi ile bir anket çalışması gerçekleştirdi. Buna göre, Filistinlilerin yüzde 7'si travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor.

Gazze Şeridi'nde yaşayanların yüzde 71'i, Batı Şeria'dakilerin de yüzde 50'si ve 18 yaşın üzerindekilerin ise yüzde 58'i olmak üzere, Filistin toplumunun yarısından fazlası depresyondan muzdarip.

Aşırı yoksulluk içinde yaşayanların yüzde 50 olduğu Filistin'de, bu nedenle de ruh sağlığı bozukluklarına rastlanıyor. Fakirlik ve işsizliğin artmasının da kaygıyı büyüten etmenlerden olduğu değerlendiriliyor.

İsrail'in 2009, 2012, 2014, 2018, 2019, 2021 ve 2022 yıllarında düzenlediği saldırılar, Gazzeliler üzerinde ciddi psikolojik etkiler bıraktı. Saldırıların olmadığı zamanlarda da İsrail keşif uçaklarının Gazze Şeridi üzerinde yaptığı uçuşlar, yine bölge sakinlerinde endişe ve kaygı gibi psikolojik rahatsızlıklara neden oluyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi tarafından Ağustos 2022'de yayınlanan bir raporda da Gazze Şeridi sakinleri başta olmak üzere Filistinlilerin psikolojik durumunun kötüleştiği, Gazze'de nüfusun üçte birinin sosyal ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğu ifade edilmişti.