AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'e "Sen bir savaş suçlususun" tepkisi AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'e "Sen bir savaş suçlususun" tepkisi

Yunanistan'daki Filistinlilerin inisiyatifiyle düzenlenen serginin Filistin ve Yunan kökenli küratörü Mirei el Sayid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların Gazze gerçeklerine ne kadar uzak olduklarını fark ettiklerinde bu sergiyi düzenlemeye karar verdiklerini belirtti.

El Sayid, sergiyi gezenlerin Gazze'deki kadınların, çocukların, hastanelerin gerçek halini, bombalanan evlerin nasıl yıkıldığını, fosfor gazının sonuçlarını görebildiğini kaydetti.

İsrail'in Gazze saldırılarında çocukların da öldüğünü vurgulayan el Sayid, Gazze'de insanların öldürülecekleri korkusuyla evlerini terk etmek zorunda kaldıklarına da işaret etti.

El Sayid, 76 fotoğrafın yer aldığı sergiyi düzenleme fikrinin ortaya çıkışını ise şu sözlerle anlattı:

"Sürekli insanlarla, meslektaşlarımla, arkadaşlarımla, Gazze'deki durumdan bahsediyordum. Eylem ve protesto yürüyüşü yapmamız gerektiğini söylüyordum. Onlar ise bana durumun o kadar da kötü olmadığını söylüyordu. Ben de onlara (Gazze'den) fotoğraflar göstermeye başladım. Onlar daha önce bu fotoğrafları hiç görmediklerini anlatıyordu. Yunanistan'da televizyonumu açtığımda, Batı medyasının bana durumu göstermeyeceğini fark ettim."

"İnsanlar isim söylemeyi bıraktı. Hayatta kalanları aramaya başladı"

Gazze hakkında farkındalık yaratmak, Gazze'deki durumu anlatan fotoğrafları insanlara ulaştırabilmek amacıyla bu sergiyi düzenlediklerini kaydeden el Sayid, serginin adının "Yaşayan Kimse Var mı?" olmasının nedenine ilişkin şunları söyledi:

"Her gün hayatını kaybeden insanların sayısının arttığını görüyordum. Bir babanın çocuklarını, komşularını, arkadaşlarını aradığı bir video izledim. Sonra yere yığılıp Arapça, 'Yaşayan var mı?' diye bağırdı."

El Sayid, Gazze'deki iletişim dilinin bu olduğunu ifade ederek, "İnsanlar isim söylemeyi bıraktı. Hayatta kalanları aramaya başladı." diye konuştu.

Sergiyi Yunanların yanı sıra Fransa, Belçika, Lüksemburg ve Almanya'dan da ziyaretçilerin gezdiğini belirten el Sayid, ziyaretçilerin buradan üzüntü ve kederle ayrıldığını aktardı.

İnsanların fotoğrafları gördükten sonra Gazze'deki sorunları ne kadar bildiklerini sorgulamaya başladıklarına dikkati çeken el Sayid, "Bu bizim umduğumuz şeydi." dedi.

Sergiyi ziyaret eden Almanların "Burayı ziyaret etmeme izin var mı?" diye sorduklarını aktaran el Sayid, "Onlarca yıl önce olanlardan ötürü kendilerini suçlu hissediyor gibiler. Burada olurlarsa kendi ülkelerine ihanet etmiş olacaklar gibi hissediyorlar." diye konuştu.

AA-20231117-32934688-32934677-ATINADA_GAZZENIN_ACILARINA_ISIK_TUTAN_FOTOGRAF_SERGISI_ACILDI

Sergide 7 Ekim öncesine ait fotoğraflar da bulunuyor

Sergi, 7 Ekim sonrası İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların yanı sıra, Filistin sorununun sadece 7 Ekim'de başlamadığını, daha önce de var olduğunu vurgulamak adına eski fotoğrafları da kapsıyor.

"Patlama", "direniş", "dayanışma", "elem", "hayat", "felaket" ve "cenaze" olmak üzere toplam 7 bölümden oluşan sergide, Filistin sorununun farklı boyutları ziyaretçilere sunuluyor.