Gazzeli bir İngilizce öğretmeni olan Asma Mustafa, 2020 yılında 110 ülkeden binlerce öğretmene karşı yarışarak Küresel Öğretmen Ödülü'nü kazandı. 

Abluka altındaki bölgede yaşamasına ve dış dünyaya sınırlı erişimi olmasına rağmen Mustafa, oyunlar ve dünya çapında hayali geziler yoluyla İngilizce öğretmek için yaratıcı fikirler sunuyor. 

Refah'taki Al-Mavasi bölgesinde bulunan evinden zorla çıkarılan Mustafa, İsrail'e meydan okumaya devam ediyor. 

Mustafa şimdiye kadar üç kez tahliye edilmek zorunda kaldı. Öğretmen, yerinden edildiği ilk seferde Gazze'nin kuzeyindeki evini terk etmiş ve güneydeki bir okula sığınmış.

"Bir okula tahliye edildikten sonra ailem ve ben oradaki kütüphanede kaldık. Çok fazla kitap vardı. Önce kendi çocuklarıma ve akrabalarımın çocuklarına kitap okumaya başladım. Etrafımdaki çocuklara bakıyorum ve onları bir hazine olarak görüyorum. Öğrenmeyi asla bırakmamalılar. Okuldaki tüm velilere her gün saat 15:00'te bir sınıfı kullanacağımı ve çocuklara etraflarındaki savaşla başa çıkmalarına yardımcı olmak ve onlara bir rutin duygusu vermeye çalışmak için bir ders vereceğimi söyledim.Kütüphaneden kitaplar alıyorum, hikayeler okuyorum ve sonra birlikte tartışıyoruz. Ayrıca 16 yıldır İngilizce öğretmeni olduğum için onlara bazı İngilizce kelimeler öğretmeye çalışıyorum."

Al-Mavasi, Mısır sınırına yakın bir yerde bulunuyor. Savaş sırasında bu bölge İsrail tarafından güvenli bölge olarak tanımlanmıştı. Şimdi ise Refah işgali yakın göründüğü için saldırı riski altında. 

Yüz binlerce insan Gazze'nin kuzey bölgelerinden Al-Mevasi'ye tahliye edildi ve şu anda burada derme çatma çadırlarda yaşıyor. Ancak bu aşırı kalabalık bölgeye insani yardım ulaştırılması çok sınırlı kalıyor. Kolaylıkla fark edilebilen dikenli tellerle kaplı yüksek bir duvar, bölgeyi Mısır'ın Refah kentinden ayırıyor.

Savaşa ve ablukaya rağmen eğitim aşkıyla yanan eğitimci Mustafa:

"Bu çadıra yerleşir yerleşmez ve başımıza gelenleri kavrar kavramaz, okulda başladığım işe devam etmeye karar verdim çünkü yine bu çadırlar Ekim ayından beri okula gitmeyen çocuklarla dolu." 

Mustafa ve iki milyondan fazla Gazzeli sadece İsrail kurşunlarından ve bombardımanından korunmak için değil, aynı zamanda elektrik, gıda, su, ilaç ve hijyen ürünleri gibi temel ihtiyaçları bulmak için de mücadele ediyor. 

Mustafa, savaş sırasında öğretmenlik yapma motivasyonunu şu sözlerle anlatıyor:

"Etrafımdaki çocuklara bakıyorum ve onları bir hazine olarak görüyorum. Öğrenmeyi asla bırakmamalılar. Eğer bu çocuklar en temel hakları olan eğitim haklarını kaybederse, Filistin'in geleceğinin de kaybedileceğine inanıyorum. Bir öğretmen olarak görevim, öğrencilerin beyinleriyle ilgilenmek ve koşullar ne olursa olsun onları hakları ve eğitimleri için mücadele etmeye teşvik etmektir."

Filistinli anne açlıkla boğuşan üçüzlerinin hayatından endişe ediyor Filistinli anne açlıkla boğuşan üçüzlerinin hayatından endişe ediyor

Öğretmen, dünyanın dört bir yanındaki çocuklar okul tatillerini ve hafta sonlarını dört gözle beklerken ironik bir şekilde Gazze'deki çocukların okula dönmeyi dört gözle beklediğini söyledi.

Mustafa'nın derleri, veliler arasında hayranlık uyandırdı. Veliler, derslerin çocuklarının dikkatini savaştan uzaklaştırmayı başaran bir atmosfer yarattığını söylüyorlar. 

İsrail'in güneydeki operasyonunun tırmanması ve Refah'taki kara harekatının genişlemesi tehdidiyle birlikte Mustafa ve öğrencileri, birlikteliklerinin bir kez daha bozulmasından endişesi içindeler.

Eğitmeye olan ilgili İsrail'den daha güçlü olan Mustafa:

"Hayatta olduğum sürece ve bu savaş beni nereye gitmeye zorlarsa zorlasın çocuklara öğretmenlik yapacağım."

Daily Ummah, Middle East Eye