Lübnan, 2019'dan beri etkisi her geçen gün artan ve tüm kesimlere yayılan büyük bir ekonomik krizle boğuşuyor.

Nüfusun yüzde 80'inin yoksulluk sınırında olduğu ülkede halk özellikle yerel para birimi liranın rekor seviyelere ulaşan değer kaybı nedeniyle bugünlerde zor bir süreçten geçiyor.

Kriz nedeniyle çarşı ve pazarlardaki ramazan hareketliliğinin de bu sene daha sınırlı olduğu gözleniyor.

AA muhabiri başkent Beyrut sokaklarındaki Lübnanlılar ve esnafla krizin gölgesinde geçirecekleri ramazan ayı hakkında konuştu.

AA-20230321-30638825-30638807-LUBNANDA_MUSLUMANLAR_YAKLASAN_RAMAZAN_ICIN_SON_HAZIRLIKLARI_YAPIYOR

- "Fiyatlar yanına yaklaşılacak gibi değil"

Bir gıda toptancısının önünden geçerken şaşkınlık içinde etiketlere bakan Fatima Resul, "1 kilogram elma 60 bin lira (0,50 cent) olmuş. 1 kilogram çilek 125 bin lira (1 dolar). Fiyatlar çok yüksek." ifadelerini kullandı.

Lübnanlı yaşlı kadın, "Önceki yıllardaki gibi bir ramazan geçirmemiz mümkün değil. Eskiden tüm bir ay için alışveriş yapardık şimdi ise sadece haftalık yapabiliyoruz." dedi.

Kasabın önünde bekleyen bir başka Lübnanlı Halid Murtaza da, "Fiyatlar yanına yaklaşılacak gibi değil. 1 kilogram etin fiyatı 750 bin lira (yaklaşık 7 dolar). Önceki ramazanlarda alım gücü yüksek olduğu için daha fazla ihtiyaçları satın alabiliyorduk." diye konuştu.

Ekonomik krize daha ne kadar dayanabileceklerini bilmediklerini dile getiren Murtaza, "İnsanlar nasıl yaşayacak belli değil. Çok zor durumdayız. Maaşlarımız yetmiyor." dedi.

Eskiden ramazanlarda müşterilerinin eti haftalık veya toplu aldığını belirten kasap Muharrrem Ebu Rahim ise, şunları söyledi:

"Önceki yıllara göre satışımız çok düştü. İnsanlar artık eti günlük az az satın alıyor. Daha önce yarım kilogram alıyorsa şimdi çok daha azını almaya geliyor. Etin fiyatı dolarla. Lira değer kaybettikçe etin fiyatı da artıyor. Umut Allah'tan ancak durum çok kötü."

AA-20230321-30638825-30638805-LUBNANDA_MUSLUMANLAR_YAKLASAN_RAMAZAN_ICIN_SON_HAZIRLIKLARI_YAPIYORAA-20230321-30638825-30638805-LUBNANDA_MUSLUMANLAR_YAKLASAN_RAMAZAN_ICIN_SON_HAZIRLIKLARI_YAPIYOR

- Çocuklar için evler süsleniyor

Lübnanlılar bir yandan iftar ve sahur sofralarının maliyetini düşünürken diğer yandan mübarek ayın maneviyatını yaşamak ve özellikle çocukların bu havayı hissetmesi için hazırlık yapmayı da ihmal etmiyor.

Bu amaçla Beyrut'ta Müslümanların ağırlıkta yaşadığı cadde, sokak ve ana yol kenarları fenerlerle süslenip aydınlatıldı.

Ramazan geleneklerini yaşatmak isteyen birçok Lübnanlı da bilhassa çocukları için evlerini elektrikle çalışan minyatür fenerlerle süslüyor.

Beyrut'un Tarik Cedid Mahallesi'nde ramazan süsleri satan bir dükkandan alışveriş yapan Samura Halid, bu mübarek aya özgü gelenekleri yeni nesillere aktarmanın önemini vurguladı.

Halid, "Ramazan için pazara gelen dekorlar çok güzel. Dekorlar, bize ramazan ayındaki o eski günleri anımsatıyor. Evlerimizi, balkon ve pencerelerimizi farklı ışıklardan oluşan lamba süsleri veya fenerlerle aydınlatıyoruz. Aynı zamanda, masalarda çerez, hurma ve çay bu ayın olmazsa olmazı. Ramazana ait ne varsa tüm zorluklara rağmen yeniden sofraya getirilir." dedi.

Çocukların özellikle ramazanla ilgili müzikleri dinlemeyi çok sevdiğini söyleyen Halid, "İftarın heyecanın yanı sıra sahura kalmak da çocukları çok mutlu ediyor. Bu yaşananların hepsi zihinlerde ve hatıralarda kalıyor." diye konuştu.

Halid gibi evini süslemek için alışverişe çıkan Darin Mustafa da şunları kaydetti:

"Müslümanlar olarak elbette bu aya özel olarak evlerimizi ve sokaklarımızı süslüyoruz. Geleneklerimizi çocuklarımıza aktarmayı seviyoruz. Genellikle ramazan süslerini kendi ellerimizle yapıyoruz ancak bazen de elektrikli ve ışıklı olanlarını gelip alıyoruz. Her ne kadar fiyatları yüksek olsa da süsleri seviyoruz. Ramazan ayının verdiği huzuru ve bu ayın maneviyatını hissetmek için her yıl bu süslemeleri yaparız. Yeni bir başlangıç gibi tüm sokak, bölge ve evler süsleniyor. Küçük büyük fark etmez herkesin bu geleneği takip etmesi gerekiyor."

AA-20230321-30638825-30638811-LUBNANDA_MUSLUMANLAR_YAKLASAN_RAMAZAN_ICIN_SON_HAZIRLIKLARI_YAPIYOR