Bugün, hayatta kalanları arama çalışmalarının sona ermesi ve büyük bir yeniden inşa çabasının başlamasının beklenmesiyle birlikte, felaketten etkilenenler yeni bir zorlukla karşı karşıya: aile üyeleri, arkadaşları ve evleri olmadan hayata nasıl devam edecekleri ve yeni bir normale nasıl uyum sağlayacakları. .

Psikologlar, depremlerin neden olduğu zihinsel yaraları ele almanın acil bir öncelik olması gerektiği ve en ciddi akıl sağlığı sonuçlarının trajediden bu kadar kısa süre sonra tam olarak ortaya çıkmayabileceği konusunda uyarıyorlar.

Middle East Eye, depremin gizli etkileri hakkında birkaç akıl sağlığı uzmanıyla konuştu.

Doğal afetler halihazırda travma yaşayanları nasıl etkiler?

Depremlerde 50.000'den fazla insan öldü ve hayatta kalan on binlerce kişinin hiçbir eşyası ve kalacak kalıcı bir yeri yok.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde klinik psikiyatrist olan Dr Rania Awaad'a göre, deprem uzun travmalar dizisinin en sonuncusu olduğundan, özellikle etkilenenler arasında Türkiye'deki Suriyeli mülteciler ve Suriye'nin kuzeyinde isyancıların kontrolündeki bölgede yaşayan yerinden edilmiş Suriyeliler yer alıyor. onlar için.

Middle East Eye'a "Burada gördüğünüz çok katmanlı bir travma, insanların defalarca yerinden edildiği karmaşık bir durum" dedi.

"Burada kampüste yürüttüğüm mevcut destek grubumuzda, doğrudan o bölgede ailesi olan birkaç insanımız var. Üyelerden biri bunun yirminci yerinden edilmeleri olduğunu söylüyordu” diye ekledi.

turkey-earthquake-tears

Awaad, insanların ölüm ve yıkım içeren travmatik olayları tekrar tekrar yaşadıklarında, bunun karmaşık bir travmaya dönüştüğünü açıkladı. "Güveni yeniden kazanmanın ve hatta normalliğin ne olduğunu bilmenin çarpık hale geldiği yer burasıdır."

Hayatta kalanlar hayal kırıklığı ve güvensizlik hissedecekler ve çocuklar için bu duygular, onları ergenliğe ve hatta yetişkinliğe kadar takip eden uzun vadeli zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Awaad, hayatta kalan birçok kişinin sık sık "Elhamdülillah" (Allah'a hamd olsun) diyerek kayıt yaptığını belirtiyor, bu onun söylediği bir şeyin yıkıcı durumlara inanmanın gücünü vurguladığını söylüyor. 

Travmatik olaylardan sonra dini inanç konusu, psikologlar arasında şiddetle tartışılan bir konudur; bazıları Tanrı fikriyle ilgili hayal kırıklığını kaydediyor ve diğerleri hayatta kalanların dinden güç aldıklarını belirtiyor.

Çocuklar nasıl etkilenir? 

Deprem gibi afetlerin çocuklar üzerinde endişe, uykusuzluk, korku duyguları ve davranış ve tutum değişiklikleri gibi bir dizi etkisi olabilir. 

Bunlar psikolojik sorunlar olmakla birlikte, bir çocuğun fiziksel büyümesini etkileyebilir ve hatta normal biyolojik süreçleri hızlandırabilir.

Örneğin, kendi ülkelerindeki depremlerin çocuklar üzerindeki etkisini araştıran Çinli araştırmacılar , hem kızların hem de erkeklerin bir depremin ardından erken ergenlik çağına girdiklerini bulmuşlardır.

Bu etkinin olası itici güçleri olarak, kirletici kimyasallara olası maruz kalmanın yanı sıra zihinsel stresi gösterdiler.

child-syria-quake-afp

"Bu tür durumlar söz konusu olduğunda çocuklar özellikle savunmasızdır. İngiltere merkezli Müslüman Gençlik Yardım Hattı'nın yöneticisi Maaria Mahmood, Middle East Eye'a verdiği demeçte, vücutları hala büyümekte olduğu ve çoğu yetişkin kadar güçlü olmadığı için, felaketlerin onlar üzerinde yaratabileceği fiziksel etkilerin farkına varmak çok önemli. 

Mahmood'a göre, erken tedavi edilmezse çocuklar uzun vadeli sosyal, duygusal ve fiziksel komplikasyonlardan muzdarip olabilir. 

Bir felaketin ardından ruh sağlığı sorunlarının belirtileri nelerdir?

Hem çocuklar hem de yetişkinler, hem fiziksel hem de psikolojik olarak ortaya çıkan doğal afetlerin ardından zihinsel travmanın gözle görülür belirtilerine sahip olabilirler.

Awaad, "Kırmızı bayraklar, iyi uyuyamama, kabus görme, kalp çarpıntısı veya mide bulantısı veya mide bulantısı gibi fiziksel belirtiler gibi şeylerdir" diye açıklıyor.  

"Birçoğu mide rahatsızlığı yaşayabilir, özellikle de bunu içselleştiriyorlarsa ve bunun hakkında konuşmuyorlarsa," diye ekledi.

earthquake-watching-turkey-afp

Diğer travma belirtileri arasında kolayca irkilme veya korkma, konsantre olmada güçlük çekme, daha önce eğlenceli olan etkinliklerden zevk alamama ve sinirli veya sinirli olma yer alır. 

Awaad, teşhis konulabilmesi ve uygun tedavinin sunulabilmesi için bu belirtileri erken fark etmenin önemli olduğunu söylüyor.

Ayrıca, bazı insanların psikolojik sorunlarla "başa çıkmayı" onlarla düzgün bir şekilde ilgilenmekle karıştıracakları konusunda da uyarıyor.

İnsanlar, sorunları ilk ortaya çıktıklarında ele almayarak, yolun aşağısındaki kutuyu tekmeleme ve daha ileride sorunlar yaşama riskini alırlar.

“Olan şu ki, travma yüzeyin hemen altında yaşayacak. Ve böylece bir insan işi, evliliği ve çocukları aracılığıyla 'tamam bu işi aştım' diye hayatına devam ediyor ve daha sonra hayatta bir şey hafızasını tetikleyecek ve travmaya neden olacak” dedi. 

Travma, konuşmalardan haberlere veya anılara kadar her şey tarafından tetiklenebilir.

"Bu nedenle, bir şeyi tedavi etmek ne kadar uzun sürerse, onu tedavi etmek de o kadar uzun sürecek diyoruz."

Akıl sağlığı tedavisi ne kadar hızlı yapılmalıdır? 

Çoğu ruh sağlığı uzmanı ve psikiyatr, afetlerden etkilenenlerin olaydan sonra mümkün olan en kısa sürede yardım alması gerektiğine inanır.

Bir doğal afetin ardından psikolojik destek almanın zor olabileceğini kabul eden Awaad, "Ne kadar çabuk olursa o kadar iyi" dedi, çünkü acil öncelik insanları kurtarmak ve diğer birincil ihtiyaçları karşılamak.

earthquake-rubble-afp

Awaad, psikolojik travmayı tedavi edilmezse devam ettirilebilecek "görünmez bir yara" olarak adlandırıyor. Bazıları için psikolojik yaraları ele almamak, asla bir normallik duygusuna geri dönememek anlamına gelir.

Ayrıca, hayatında önceki travmalardan muzdarip olan birinin daha büyük travmalar yaşadığı bileşik travmayı tanımanın önemini de vurguluyor.

“Mevcut travma öncekilere eklendiğinde… sizi uçurumun ötesine itebilir. Bu, bu alandaki (Travma Sonrası Stres Sendromu) hakkında bir teori” diyor. 

Bu deprem bölgeden uzakta yaşayan insanları nasıl etkileyecek?

Depremin meydana gelmesinden bu yana, sosyal medya etkilenen bölgeden video ve fotoğraflarla dolup taştı.

Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları, sonsuz bir içerik kaydırması sunar ve insanlar tarafından en son gelişmelerden haberdar olmak için kullanılır.

Uzmanlar, bu görüntülere maruz kalmanın, izleyicilerin depremden fiziksel olarak etkilenmemesine rağmen zarar verebileceğini söylüyor. 

İngiltere merkezli bir akıl sağlığı yardım kuruluşu olan Mind'ın bilgi içeriği yöneticisi Jess D'Cruz, "Bu olayları haberlerde duymak veya haberlerde görmek pek çok zor duyguyu beraberinde getirebilir" dedi.

“Tanıdığımız insanlar etkilenirse çok endişeli veya endişeli olabiliriz. Ve kendi deneyimlerimize bağlı olarak, bu tür haberler bize daha önce yaşadığımız travmatik olayları hatırlatabilir” dedi. 

Stanford Üniversitesi'nde destek oturumları yürüten Awaad, insanların telefonlarına yapışıp depremle ilgili en son güncellemeleri almaya çalıştıkları, bazılarının uyuyamadığı veya yemek yiyemediği, haber beklediği birkaç vakayla karşılaştığını söylüyor. akrabaları üzerinde. 

"Bu farklı bir travma. Sürekli ve bitmiyor, wi-fi'niz olduğu sürece 7/24 haberleri izleyebilirsiniz” diyor.

Doğal afetleri izleyen insanlar kendilerini bunalmış ve güçsüz hissetmeye başlayabilirler, bu da haberlerden kopmayı zor buldukları için kaygı duygularını daha da artırabilir.

mental-health-afp

"Bu zor duygulardan herhangi birini yaşıyorsanız, haber alımınızın çevresine bazı sınırlar koymayı düşünmek yardımcı olabilir. Örneğin, haberlere veya sosyal medyaya yalnızca günün belirli bir saatinde, belirli bir süre boyunca bakmayı deneyebilirsiniz," dedi D'Cruz. 

"Nasıl hissettiğin konusunda güvendiğin biriyle, örneğin bir arkadaş veya aile üyesiyle de konuşabilirsin - onlar da benzer şekilde hissediyor olabilir ve bu, duyulduğunu hissetmene yardımcı olabilir" diye ekledi.

Awaad ayrıca duyguları işlemek ve olumsuz duyguların etrafınızdakileri etkilemesine izin vermemek için belirli zamanlarda sosyal medyadan ayrılmanızı önerir.

Haberleri izlerken kendinizi üzgün hissetmeniz normal olsa da uzmanlar, hayattan zevk almanızı engelleyen uzun süreli üzüntü hislerinin bir doktor veya ruh sağlığı uzmanıyla görüşme zamanının geldiği anlamına gelebileceğini söylüyor. 

İnsanlar depremden zihinsel olarak etkilenenlere yardım etmek için ne yapabilir?

Mahmood, alandaki diğer uzmanlar gibi, uzaktan izleyenler için en iyi tavsiyenin, yalnızca kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanmaları ve yardım etmedikleri için suçluluk duymamaları olduğunu söylüyor. 

"Amacı desteklemenin, başka şekillerde dahil olmanın başka yolları da var ve bu, bağlantıda kalmanıza yardımcı olacak" diyor. 

İnsanların farklı baş etme mekanizmalarına sahip olduğunu anlamak da önemlidir. Bazıları duyguları hakkında konuşmak isterken, diğerleri bir başa çıkma biçimi olarak haberleri tartışmamayı tercih edebilir. 

“Bunların sıkıntılı zamanlar olduğunu kabul edin ve olaylar hakkında üzülmekte sorun yok. Ruh halinizdeki değişiklikten rahatsız olun ve insanların kendi yöntemleriyle yas tutmak isteyeceklerini kabul edin,” diyor Mahmood. 

Haberlerden dolayı umutsuz veya sıkıntılı hissedebilecek birini tanıyanlar için yapılacak en iyi şey desteğinizi sunmaktır. 

"Bu ülkelerden gelen topluluklarla konuşmak ve gereken desteği anlamak önemlidir" diye ekliyor.