Uzun yıllardır abluka altında tutulan Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinli genç Rezzan el-Burunu, kısıtlı çalışma koşullarının gölgesinde bir iş fırsatı oluşturmak için kendi marangozluk atölyesini kurdu.

Üniversitede biyoteknoloji bölümünden mezun olan 23 yaşındaki Burunu, marangozluk mesleğine nasıl yöneldiğini ve bir kadın olarak bu işte yaşadığı zorlukları anlattı.

Burunu, abluka altındaki Gazze'de iş imkanlarının çok sınırlı olduğunu ve mezun olduğu alanda iş bulamadığını söyledi.

Filistinli genç, bunun üzerine daha önce de ilgilendiği ahşap oyma ve işleme zanaatıyla ilgili alanlarda becerilerini geliştirmeye, yeni deneyimler kazanmaya yöneldiğini, ipler ve çivilerle bazı dekoratif ürünler ortaya çıkarmaya çalıştığını ifade etti.

Sanata ve zanaata her zaman ilgisinin olduğunu, yeni şeyler üretme yeteneğini geliştirdiğini söyleyen Burunu, Eylül 2020'de de 6 aylık ahşap oyma dersi aldığını aktardı.

Genç kadın, bu sürecin, öğrendiklerini bir projeye ve bir gelir kaynağına dönüştürmesi için bir teşvik oluşturduğunu kaydetti.

Haziran 2022'de ahşap el sanatları üretimi projesiyle ilgili Tarımsal Kalkınma Derneğinden destek aldığını söyleyen Burunu, projesinin çevre dostu olduğunu, ürünlerinin çoğunun zararlı emisyonlarla havayı kirleten ya da yakılarak yapılanlardan değil de ahşap fazlalıkların geri dönüştürülmesine dayandığını dile getirdi.

Burunu, bu girişimlerinin ardından gerekli ekipmanı sağlayarak kendi atölyesini evinde açmaya karar verdiğini ifade etti.

- Mesleğini icra ederken karşılaştığı zorluklar

Burunu, bu zanaatla meşgul olurken çeşitli zorluklarla karşılaştığına da değindi.

Marangozluk mesleğinde araç gereçlerin bulunmasından pazarlamaya kadar her aşamada kişinin birebir kendisinin ilgilenmesi gerektiğini söyleyen Burunu, ayrıca bazı özel günlerde talep edilen ürünü zamanında yetiştirebilmek için gece gündüz çalışmak gerektiğine dikkati çekti.

Burunu ayrıca ev dekorasyonunda kullanılan bazı malzemelerle işe estetik dokunuşlar yapmaya çalıştığını belirtti.

Bölgede uzun saatler boyunca devam eden elektrik kesintisinin de çalışmalarını olumsuz etkilediğini söyleyen Filistinli genç, elektrik kesilmeden işi tamamlamak için zamanla yarıştığını dile getirdi.

Bir diğer zorluğun da bu mesleği seçtiği için yöneltilen eleştiriler olduğunu, ancak bu eleştirileri kendisini geliştirecek motivasyona dönüştürdüğünü kaydeden Burunu, şunları söyledi:

"Genç bir kadın olarak marangozluk mesleğiyle uğraşıyorum ve sanata ilgim var. Bu da beni özellikle ahşap oymacılığında ilerlemem, kişiliğimi, ilgimi ve yeteneğimi sergileyebildiğim ürünler ortaya çıkarmam için motive etti. Bu ilgimi de bir projeye ve gelir kaynağına dönüştürdüm."

Marangozluk mesleğinde kullanılan ekipmanların bazılarının tehlikeli olduğuna işaret eden Burunu, ancak çalışmaları sırasında güvenliğine özen gösterdiğini, koruyucu kıyafetler giydiğini aktardı.

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü" münasebetiyle Filistinli kadınlara kendi varlıklarını, iş fırsatlarını oluşturmaları, ne olursa olsun teslim olmamaları çağrısında bulunan Burunu, "Ne istediğinizi aramak, ona ulaşmak, yeteneklerinizi geliştirmek ve istediğiniz şeye ulaşmak için motivasyonunuzu artırmak güzel bir şey." ifadelerini kullandı.

- Kadınların iş gücüne katılım oranı arttı

Filistin Merkez İstatistik Bürosu Başkanı Ala Avd, yaptığı açıklamada, Filistin'de 2021'de yüzde 17 olan kadınların iş gücüne katılım oranının 2022'de yüzde 19'a yükseldiğini belirtti.

Avd, erkeklerde ise 2021'de yüzde 71 olan iş gücüne katılımın 2022'de yüzde 69'a gerilediğini aktardı.

Filistinli yetkili, 2022'de erkeklerde yüzde 20 olan işsizlik oranının kadınlarda yüzde 40'ı bulduğunu ifade etti. Avd, özel sektörde çalışanların yüzde 40'ının asgari ücretten düşük maaş aldığını; bunun erkeklerde yüzde 38, kadınlarda yüzde 50 oranında olduğunu paylaştı.

Avd, özel sektörde ücretli kadın çalışanların yaklaşık yüzde 40'ının iş sözleşmesi olmadığına dikkati çekti.

Açıklamasında Genel Personel Konseyinin geçen şubat ayına kadarki verilerine de yer veren Avd, kadınların sivil sektöre katılım oranının toplam çalışan sayısının yaklaşık yüzde 48'ini oluşturduğunu ancak genel müdür ya da daha yüksek kademeli makamların sadece yüzde 14'ünde kadınların bulunduğunu ifade etti.